Bojtor Boglárka – Makó
– A saját gyermekeimtől szerzett tapasztalatok alapján tartottam jó ötletnek a családi napközit, ami körülbelül másfél éve működik. Akkoriban még nem lehetett egy-két órára bölcsődébe adni a gyermekeket- mondta Nagy Gáborné, Nusi.
Az állami és magán intézetek között a legfőbb különbség a fenntartó személyében van. A mi napközinket a Harmatcsepp Közhasznú Egyesület támogatja, melyhez 9 intézmény tartozik. Eddig az állami bölcsődékbe csak egész napos felügyeletre lehetett a gyermekeket beíratni, de ma már ez sem jellemző. A legnagyobb probléma az, hogy kevés a kisgyermek a városban- mondta Kelemen Mária, a Nusi Családi Napközi egyik dolgozója.

A kézmosást is megtanulják.

A Csanádi utcába 1-14 éves korig várják a gyerekeket. A kisebbek már reggel nyolcra mennek és többen még ebéd után ott is alszanak. Az általános iskolások délután kettőtől mehetnek, és addig kell maradniuk amíg fel nem mondják a leckét. A picúrok reggeli előtt tornáznak, majd evés után kimennek a szabadba, az időjárás sosem akadályozza meg ebben őket. Nyáron szinte az egész napot kint töltik. Motoroznak, labdáznak, homokoznak és futkároznak. 10 óra felé általában gyümölcsöt uzsonnáznak. Maca szerint sokat önállósodnak a gyerekek, akik ide járnak. Megtanulnak egyedül felöltözni, kezet mosni, de még enni is. A szókincsük is nagyon sokat fejlődik, mert minden nap mesét olvasnak nekik, mondókáznak vagy énekelnek. A szülőktől is rengeteg pozitív visszajelzést kapnak.

A kicsik napközben sokat játszanak.

A Csanádi utca 6. szám alá bárki benézhet, hogyan zajlik a kicsik napja, vagy az érdeklődők itt a Facebookon is megtekinthetik.

Még az öltözködésben is el kell a segítség. A szerző felvételei.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest