Az ítélet szerint az I. rendű vádlott, azaz Németh Sándor vezető tisztségviselője és közvetlen irányítást biztosító mértékben tulajdonosa volt a klárafalvi székhellyel bejelentett Németh Toll Feldolgozó Kft.-nek. A gazdasági társaság fő profilja a tollfelvásárlás, tollkészítmények gyártása, valamint tollkereskedelem volt. A I. rendű vádlott, azaz Pukoli Sándor és III. rendű vádlott, azaz Mező József ügyvezetése alatt álló, jelen ügyben közvetlenül nem érintett gazdasági társaságok rendszeres üzleti kapcsolatban álltak a Németh Toll Kft.-vel, annak egyik legnagyobb beszállítói voltak. Pukoli és Mező közvetítésével került kapcsolatba Németh Sándor a IV. rendű vádlott Filipovics Jánossal és Szűcs Mária V. rendű vádlottal.

Az I. rendű vádlott 2005-ben a II. és a III. rendű vádlotton keresztül felkérte a IV. és az V. rendű vádlottakat, hogy vállalkozásaik nevében fiktív, gazdasági tevékenység nélküli számlákat állítsanak ki tollértékesítésről a Németh Toll Kft felé. Az I. rendű vádlott a II. és a III. rendű vádlottakon keresztül tudatta a IV. és az V. rendű vádlottakkal, hogy az egyes, általuk kiállított számlákon mikor mekkora mennyiség és érték szerepeljen. Erre a Németh Toll Kft.-nek azért volt szüksége, mert a gazdasági tevékenysége során jelen büntetőügyben ismeretlenül maradt beszállítóktól számla nélkül vett tollat.

A számlán szereplő összegeket a Németh Toll Kft. minden esetben banki átutalással teljesítette a IV. és az V. rendű vádlott által képviselt cégeknek, és a IV., valamint az V. rendű vádlottak ezt a pénzt a bankszámláról levették, majd átadták a II. és a III. rendű vádlottnak, akik a fiktív számlák ellenértékét visszajuttatták az I. rendű vádlottnak. Mindezért a IV. és az V. rendű vádlottak a II. és a III. rendű vádlottak közreműködésével az I. rendű vádlottól az eljárás során pontosan meg nem állapítható mennyiségű pénzt kaptak.

Az I. rendű vádlott a fiktív számlákat a Németh Toll Kft. könyvelésébe beállította, és azokat szerepeltette az adóbevallásában is, és összesen 188 millió 326 ezer 48 forint ÁFÁ-t igényelt vissza jogtalanul az állami költségvetéstől, az adóhatóságot megtévesztve.

Az I. rendű vádlott 2005 június 7-e és 2006. december 1-je között egy török honosságú gazdasági társaságtól összesen 240 ezer 449 eurót (akkori árfolyamon 61 millió 912 ezer 553 Ft) kapott, de ezt az adóhatóság elől eltitkolta, így a 2005-ben és 2006-ban az állami adóbevételt személyi jövedelem adónemben összesen 20 millió 153 ezer 064 forinttal csökkentette – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Az I. rendű vádlott által elkövetett bűncselekmények minősítését megváltoztatta, egyebekben helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a csalás és más bűncselekmények miatt Németh Sándor és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Az I. rendű vádlott folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntetteként elbírált cselekményét 2 rendbeli adócsalás bűntettének, a folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségeként elbírált cselekményét 3 rendbeli – ebből egy esetben folytatólagosan elkövetett – magánokirat-hamisítás vétségének minősítette a Szegedi Ítélőtábla.

Jogerősen 4 év börtönre, 4 év közügyektől eltiltásra és 2 millió forint pénzbüntetése ítélet a Szegedi Ítélőtábla mai tárgyalásán az I. rendű Németh Sándort. A bíróság a felszámolás alatt lévő Németh Toll Feldolgozóipari Kft.-vel szemben 188 millió 326 ezer 48 forint összegben vagyonelkobzást rendelt el, míg Németh Sándor I. rendű vádlottal szemben 20 millió 153 ezer 46 forintra rendelt el a vagyonelkobzást. A II. rendű vádlott Pukoli Sándor, III. rendű vádlott Mező Józsefre – végrehajtásában 5 évre felfüggesztett – 2 év börtönt, a IV. rendű vádlott Filipovics Jánosra 1 év 6 hónap börtönt szabott ki és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az V. rendű vádlott, Szűcs Mária büntetése 2 év börtön és 2 év közügyektől való eltiltás.

Az ítélőtábla döntött az V. rendű vádlottnak a büntetés halasztására vonatkozó kérelméről is. Szűcs Mária azért kérhette a büntetés elhalasztását, mert a szökését követő elfogása és letartóztatása után gyermeke született. De az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy mivel a vádlott korábban is szökésben volt, így tartani lehet a szökés és elrejtőzés veszélyétől, ezért a kérelmet elutasította. Ezt a döntést mind a vádlott, mind ügyvédje tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék az ügy minden részletét alaposan mérlegelve az ügy súlyának megfelelő ítéleteket hozott, így az ítélőtábla sem a büntetések súlyosítására, sem azok enyhítésére nem látott semmilyen indokot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest