Lázár János, a helyi közösség fontosságát hangsúlyozta a következő uniós ciklusban is, mondván 2014 és 2020 között Magyarország 7500 milliárd forint Európai Uniós támogatást kap, valószínűleg utoljára. Ebből kell felzárkóztatni, élhetővé, uniós színvonalúvá tenni az országot. Csongrád megye ebből az összegből 30 milliárd forintot kap fejlesztésre, a két megyei jogú város, Szeged és Hódmezővásárhely támogatása pedig nem számít bele ebbe az összegbe.

Az uniós támogatásból 3600 milliárd forintot fordítanak a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztésére, annak érdekében, hogy azok tartós munkahelyeket hozzanak létre. Olyanokat, hogy az ott kapott fizetésből meg is éljenek az emberek.
Hangsúlyozta, hogy Nagyér térségében is jelentős szerepet kap a munkahelyek számának gyarapításában a mezőgazdaság. Példaként említette, hogy a közelben lévő Mezőhegyesi Mezőgazdasági Zrt. 7-8000 hektáros állami földjeinek  mintegy felét már meghirdették a családi gazdálkodással foglalkozók számára. Egy ember azonban maximum csak 100 hektár földet kaphat, de ideálisnak azt tartják, ha ekkora területet hárman is bérelnek. A mezőgazdaságot nem csak az unió, de pályázataival a szakminisztérium is támogatja és Nagyér térségében a magyar-román határon átnyúló kapcsolatoknak is komoly anyagi vonzatai lehetnek.

Érdeklődők a fórumon.

– Az az érdekünk, hogy a mezőgazdaságból minél többen éljenek meg. Ezen a tájon akkor éltek jól az emberek, amikor a mezőgazdasági jövedelmek itt csapódtak le. Hogy a falvak ne néptelenedjenek el, fontos, hogy a fiatal házasok megéljenek itt a földből – tette hozzá.
Lázár János szerint a helyi önkormányzatnak jövő év első felében ki kell dolgoznia fejlesztési elképzeléseit, hiszen jövőre megnyílnak az újabb pályázati lehetőségek.
Azt ígérte Nagyérnek, hogy nyomon követi az önkormányzati intézmények áramellátását célzó 250 kW-os napelem pályázata sorsát, hiszen támogatandónak tartja, mivel az így nyert energia a közösség hasznára válik.

Fontosnak tartja, hogy a faluban élő fiatalok helyben maradjanak, itt munkát, boldogulást és megélhetést találva, hogy gyermekeket vállaljanak. A kicsik számára pedig biztosítani kell, hogy a helyi óvodában és iskolában szerezzenek versenyképes tudást. Ennek érdekében az uniós támogatásból képzik tovább az óvónőket és a pedagógusokat. De szükség lenne a mindennapos testnevelés keretében egy tanmedencére vagy pancsolóra is. És fontosnak tartotta az időgondozás megerősítését, fejlesztését is. A kormány gondol a háziorvosi szolgálat fejlesztésére, máris folynak a rendelőfelújítások, és a mentőszolgálat megerősítésére is – sorolta.
Bölcs, hogy várnak a település csatornázásával, ám azt 2015-ig az ezer fős településeken is meg kell oldani. Azt tanácsolta, hogy a nagyériek szociális helyzete miatt azonban azt inkább későbbre kell halasztani. A térség közlekedéséről szólva elmondta, nagy dolog, hogy az unió pénzéből jövőre elkészül az 57 milliárd forintba kerülő M43-as autópálya Nagylakig tartó szakasza, mely Makóra máris hozott befektetőket. Ám – tette hozzá Lázár János – fontos a térség két és három számjeggyel ellátott alsóbbrendű útjainak rendbetétele is, amit az unió már nem, csak a magyar kormány támogat. Kiemelte: igyekszik nyomon követni  a megyei pályázatok sorsát. Fontosnak tartja azt is, hogy azok, akik évtizedeken át szociális segélyekből éltek, visszatérjenek a munka világába.

Lázár János Nagyér lehetőségeit is vázolta.

– 2014 a választás éve lesz, hiszen voksolhatunk a parlamenti, az uniós parlamenti és a helyhatósági választásokon – mondta, nem titkolva, hogy a makói-vásárhelyi választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben egyéni jelöltként kíván indulni. Erről a végső szót decemberben mondja ki a pártja. Lázár János egy kérdésre hangsúlyozta: a térség eddigi képviselője, Mágori Józsefné kiváló munkáját kívánja folytatni az új, a jelenleginél kisebb parlamentben, mégpedig minden választóért, függetlenül  attól, hogy azok rá szavaztak vagy sem.
– Munkára jelentkezem a választókerületben, ha megválasztanak, igyekszem megszolgálni a bizalmat! – mondta.
Lázár János a fórum után már Makón találkozott a MAGOSZ helyi tagjaival.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest