Szabó Anita – Makó

A SZIGNUM Iskolai Diák Bizottsága minden esztendőben csatlakozik egy-egy világnaphoz és szervez az adott témához kapcsolódóan programokat az intézmény közösségének. Korábbi években ilyenek voltak a Moss kezet!, az Eurovíziós Dalfesztivál akciók és az UNICEF-gyűjtés; az idén pedig a Ne Vásárolj Semmit! kezdeményezés. A felhívás megvalósításába a tanárok is bekapcsolódtak; versenyeket hirdettek, melyekben gazdagsággal, vagyonnal kapcsolatos verseket és idézeteket kellett gyűjteni és rajzos formában a birtoklást megjeleníteni. Mindezekért fizetőeszköz gyanánt aranytalentumokat adtak, utalva a belső javak fontosságára. A nap során a felnőttek is sorsközösséget vállaltak tanítványaikkal és nem működtették a kávéautomatát sem.

A nap célja a környezetvédelem volt.

„Nagyon fontos a példaadás és a tudatosságra nevelés. Meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy a lényeges dolgok nem azon múlnak, hogy mennyi tárgyat birtoklunk. Sajnos a reklámok és a boltok kínálata nem ezt az üzenetet sugallja számunkra, de mi az idei tematikus évünkben még inkább a valódi értékek felé akarjuk irányítani a fiatalok figyelmét.”- foglalta össze Borsosné Majoros Melinda, az IDB pedagógus összekötője a pénteki akció lényegét.
A Ne Vásárolj Semmit! nap 30 esztendeje indult Kanadából, hazánkban egy évtizede honosodott meg azért, hogy tiltakozzon a szükségtelen dolgok megvásárlása ellen és támogassa a környezetvédelmet. A karácsony előtti időszakban szervezik, és támogatói arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az ünnepek lényege nem az ajándéktárgyak halmozásában rejlik, sokkal inkább az egymásnak adott időben és a saját készítésű meglepetésekben. Ebben a szemléletformálásban kíván segíteni a SZIGNUM diákközössége azzal, hogy csatlakozik e felhíváshoz.

Sokan nézték meg Miklai Péter Reklámblokkolóját.

A makói iskolához közel állnak a „zöld” programok, 2011-ben gimnáziumában környezetvédelmi tagozatot indított és rendszeresen szervez hulladékgyűjtő versenyeket az iskolaközösség számára. A mostani Ne Vásárolj Semmit! napba is bekapcsolódott mindenki: volt Fölösleges Áruk Fóruma, fényképkiállítás, a szünetekben pénzről szóló dalok szóltak, levetítésre került Madách Ember tragédiájából a témához kapcsolódó Londoni szín és Miklai Péter 11.G osztályos tanuló Reklámblokkoló filmje is. S ha az iskolabüfé zárva tartása miatt valaki csalódott volt, akkor vigasztalódott egy jó beszélgetéssel vagy játékkal, mert ezen a pénteken a vásárlás megtagadásával nyert minőségi időt a másik emberre kellett fordítania.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest