Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta, hogy október végére a kabinet elé terjeszti a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező jogszabály tervezetét. Így a terveik szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, vagyis a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény – mondta a kormányfő a rádióinterjúban.

A parlamentben szerdán elfogadott elszámolási törvényt a miniszterelnök úgy értékelte: “végre van egy olyan közös élményünk (…), hogy győzött az igazság”. A kormány jogállami keretek között, sportszerű eszközökkel vívja a csatát, ráadásul az Országgyűlés szinte teljes mellszélességgel “kiállt amellett, hogy győzzön az igazság”, vagyis ez egy nagy nemzeti összefogás – fogalmazott.
Az érintett bankokat egyébként tőkeerősnek nevezte, hozzáfűzve, hogy ezek tulajdonosainak be kell tenniük azt a mennyiségű pénzt, amely a bankok jövendőbeli működéséhez szükséges, és “ezt meg is fogják tenni”.Megjegyezte, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos “rendezetlen ügykör” a bankoknak is bizonytalanságot okoz, ezért nekik is érdekük a helyzet rendezése. “Azt tapasztalom, amikor tárgyalok velük (…), hogy minél hamarabb szeretnének forintosítani” – mondta.

Orbán Viktor a jövő évi költségvetésről szólva azt is kijelentette, hogy kormánya elutasítja a megszorításokat, ilyen intézkedések nélkül vezették ki az országot a gazdasági válságból is 2010 után. “Hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások” – közölte, utalva arra, hogy az ellenzéki pártok megszorításokat emlegetnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi, az államháztartás kiadási oldalának fokozatos csökkentésére vonatkozó nyilatkozata alapján.

A miniszterelnök hozzátette, arra vállalkoztak, hogy folytatják a 2010-ben megkezdett politikát, és ez is fog történni: “csökkenteni fogjuk az államadósságot, leépítjük a bürokráciát”. Az embereknek a Fidesz-KDNP kormányzása alatt folyamatosan javulni fog a helyzetük – jelentette ki.

A magyarországi földgázellátásról szólva Orbán Viktor világossá tette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz.

“Jó ütemben töltjük fel” a földgázkészleteket, “nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk” – mondta, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, az orosz Gazprom vezérigazgatójával. “A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel” – közölte.

MH-MTI

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest