MH

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa tegnap nem jogerősen bűnösnek mondta ki H. J. I. r. vádlottat részben társtettesként elkövetett szerzői jogok megsértésének bűntettében és 10 rendbeli szerzői jogok megsértésének vétségében, míg G. A. II.r. vádlottat társtettesként elkövetett szerzői jogok megsértésének bűntettében és 7 rendbeli szerzői jogok megsértésének vétségében, ezért a vádlottakat – halmazati büntetésül – egyezően 350 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A nem jogerős ítélet lényege szerint H. J. szerződéses törzsőrmester, I. r. vádlott a „MUXUJ” nicknevet használva 2012. év elejétől az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon a letöltésüket megelőzően nem sokkal bemutatott filmek hang-és képanyagát elválasztotta egymástól, majd a képanyagot egy máshonnan letöltött hanganyaggal, illetve a hanganyagot egy máshonnan letöltött képanyaggal illesztette össze. A vádlott 2012.február 20-ától egy internetes torrent oldalra feltöltötte a filmalkotások linkjét, amely által a kép-és hanganyag letölthetővé vált.

A vádlott a fenti módon 43 filmet tett a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben a mozipremier után néhány nappal, mellyel 9 jogtulajdonosnak összesen 6 millió 729 ezer 560 forint kárt okozott.

Az I.r. vádlott még 2012. évben az interneten keresztül kapcsolatba került az „RNI” nicknevet használó G. A. II.r. vádlottal úgy, hogy egymással személyes kapcsolatba nem léptek. Megismerkedésüket követően megállapodtak abban, hogy a jövőben a filmek átszerkesztését közösen végzik, és a filmek letöltésének, összeszerkesztésének, majd feltöltésének feladatait megosztják. 2013. február 12-től az egyik torrent oldalra a vádlottak az általuk közösen átszerkesztett filmalkotások linkjeit feltöltötték.

2013. február 12. és 2013. június 2. között a vádlottak az internetről beszerzett, illetve a magyar mozikban készült illegális felvételeket átdolgozva, azokhoz magyar szinkront adva létrehozták premierfilmek magyar változatait, melyek címében az „RNI-MUXUJ” nevet szerepeltették. A vádlottak ezzel a módszerrel 26 filmet tettek a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben a mozipremier után néhány nappal, mellyel 8 jogtulajdonosoknak összesen 10 millió 93 ezer 896 forint kárt okoztak.

Az ügyész, az I.r. vádlott és védője, valamint a II.r. vádlott védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fent az esetleges fellebbezés bejelentésére. A II.r. vádlott távolléte miatt az ítélet kézbesítését követően tehet fellebbezési nyilatkozatot, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest