Korom András – Maroslele

Ma délelőtt a lelei faluház adott otthont a megyei közfoglalkoztatási fórumnak, melyen Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott elmondta:  ebben az esztendőben a megye mintegy 10 milliárd forintot fordíthat a közfoglalkoztatás támogatására, s ez 7500 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

Martonosi György Maroslele polgármestere ismertette a 2012 óta működő helyi közfoglalkoztatási programot. Kiemelte, hogy a településen egyre nehezebb közfoglakoztatásban résztvevőket alkalmazni, ugyanis nagyon sok helybéli és közmunkás talélt magának állást a szomszédos Makón, Szegeden vagy Vásárhelyen. Míg 2012-ban a helyi feldolgozóüzemben 66-an, majd 2013-ban 89-en dolgoztak, addig jelenleg már csak 40-en vannak. “Új helyzet a szakemberhiány, ehhez kell alkalmazkodniuk az önkormányzatoknak. ” – mondta.

Budai László, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője a közfoglalkoztatás jelenlegi helyzetéről szólva elmondta: az a cél, hogy közfoglalkoztatottakat a piaci foglalkoztatásba (azaz a versenyszférába) vigyék át.

A fórumon Lódri-Balog Nelli munkavédelmi szakügyintéző a munkavédelemről, míg Elekes Gábor Jánosné, a Belügyminisztérium projekt koordinátora a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó önkormányzati önköltségszámítási szabályzat kötelező elemeiről szólt.

A közfoglalkoztatási fórum résztvevői ezt követően látogattak el a maroslelei feldolgozóüzemben, ahol a mákolaj préselés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.

További képeink itt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest