A magyarcsanádi iskola szerbül tanuló diákjainak tartott előadást ma délelőtt a makói múzeumban Ivana Aradjan, a nagybecskereki múzeum művészettörténésze. Majd a gyerekek újraalkották Vajnek Tivadar vajdasági festő a Barátság ablaki című festményét.

Korom András – Makó

A nagybecskereki és a makói múzeum együttműködésének újabb állomása, hogy a magyarcsanádi iskola szerbül tanuló diákjai szerbül (és magyarul) hallhattak elődadást ma délelőtt a makói múzeumban. Ivana Aradjan, a nagybecskereki múzeum művészettörténésze tartott előadást a Vajdaságban közismert Vanjek Tivadar festményéről. A művész képei a nagybecskereki múzeum kiállításán szerepelnek.

– Ez a mostani látogatás viszonzása a mi nagybecskereki múzeumi foglalkozásunknak. A gyerekek nem csak a festőművész életével ismerkednek meg, de az előadást után kollázst készítenek Ivada Aradjan, képzőművész és múzeumpedagógus segítségével – mondta Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató. Hozzátette: a két város, azaz Makó és Nagybecskerek múzeumai, levéltárai már korábban is kapcsolatban álltak egymással, most mi ezt a kapcsolatot szeretnék felújítani. – Mindig tudunk valami tanulni egymástól. Idén közös kiállításokat, projekteket, táborokat szervezünk. Jól jön egy múzeumi intézménynek, ha nem csak határon belül, de azon kívül is vannak kapcsolatai – sorolta az előnyöket a makói múzeumigazgató.

Jelena Gozvozdenac, a nagybecskereki múzeum igazgatója elmondta, nagyon sokat jelent számukra a makói múzeummal való együttműködés, már csak azért, is mert tudják, Makó környékén is élnek olyan gyerekek, akik szerb ajkúak, ahogy a Vajdaságban is laknak magyarok.

– Nekünk nagyon jelentős esemény volt, hogy a vajdasági magyar gyerekek hasonló múzeumpedagógiai foglalkozás magyar nyelven hallgattak, ami nálunk nagyon ritka, ahogy itt is ritkán fordul elő ennek a fordítottja.

A magyarcsanádi gyerekek Vajnek Tivadar, a Barátság ablakai című festményét alkották újra. A képen a barátai láthatók – ablakokban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest