Felújított síremlékénél emlékeztek meg Homonnai Nándor fényképészről ma délelőtt a jángori neológ zsidó temetőben.

 „A történelem halhatatlansága szükségszerűen nem a múlttól, hanem a jövő emlékezetétől függ, mert a múlt csak akkor létezik, ha a jövő nemzedékek emlékeznek még rá. Tehát történelem csak akkor van, ha azt a következő nemzedék megismeri” – idézte Jane Teller dán írónő szavait Farkas Éva Erzsébet beszéde elején. A polgármester megemlékezett a fényképész életéről, munkásságáról és hagyatékáról, továbbá kiemelte: Homonnai Nándor a város életének meghatározó polgára volt. Megörökítette Juhász Gyulát, József Attilát és Móra Ferencet is, de Espersit János otthonáról, dolgozószobájáról is készített felvételeket, amelyek irodalomtörténeti jelentőségűvé váltak a későbbi évtizedekben.

A polgármester köszönetét fejezte ki a József Attila Múzeum munkatársainak, hogy fontosnak tartották, hogy kiállítást rendezzenek Homonnai Nándor munkásságából, hagyatékából, illetve kiemelte a Szirbik Miklós Egyesület munkáját is.

– Városunkban a zarándokok egyik legszentebb helye a jángori temető. Ezért is tartottuk fontosnak a Kecskeméti Ármin Egyesülettel együtt – és engedjék meg, hogy itt kiemeljem Urbancsok Zsolt igazgatóúr személyét – hogy biztosítsuk a helyi zsidó kulturális és történelmi örökség fenntartását, bemutatását. Óhajunk meghallgatásra lelt, Lázár János országgyűlési képviselőnknek és Latorcai Csaba államtitkárnak köszönhetően egy kelet-magyarországi zsidó zarándokút részeként megújul a temetőhöz vezető út, több mint száz év várakozás után, az út mellett pedig a zsinagóga területén látogatóközpont és egy rituális fürdő is kialakításra kerülhet – emelte ki Farkas Éva Erzsébet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest