Az őszi lakossági fórumok során többször is felmerült a rágcsálók kérdése a lakótelepek körül. Ezért szervezett irtás történt a Bajcsy-lakótelepnél: a csatornákba mérget helyeztek el a Bogármérnökség Kft. szakemberei.

Lakossági visszajelzések alapján városszerte megjelentek a rágcsálók Makón – derült ki az őszi lakossági fórumok során. Ennek okán az önkormányzat összefogott rágcsálóirtást szervezett. Csütörtökön reggel a Bajcsy-Zsilinszky lakótelep több csatornájába mérget helyeztek ki a Bogármérnökség Kft. alkalmazottjai. Zsámboki Zsolt, a Polgármesteri Hivatal műszaki csoportvezetője hangsúlyozta: az irtás nem kampányjellegű, ugyanis minden hónapban szakemberek segítségével mérget helyeznek ki az önkormányzat által megadott helyszínekre. Továbbá a városgazdálkodás is folyamatosan irtja a patkányokat.

– Jelenleg a legtöbb bejelentés a lakótelepekről érkezett, ezért most ez a fő tevékenységi terület, illetve Honvéd városrészben is lesz rágcsálóirtás. Az utóbbi két hétben 800-1000 köbméter illegális hulladékot szállított el az önkormányzat közterületekről és elhagyatott magánházaktól – fogalmazott Zsámboki Zsolt.

Győrfi Kálmán, a Bogármérnökség Kft. alkalmazottja elmondta, olyan mérget helyeztek ki, amelyek melegvérű állatokra nem ártalmas – csak nagy mennyiségben -, azonban a rágcsálókat megöli. A véralvadásgátló tartalmazó csalitokat a szennyvízcsatornákba helyezik ki. Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. sajtóreferense hangsúlyozta: a patkányok a csatornahálózat – a csövek – mentén élnek, ugyanis ott olyan kellemes a hőmérséklet, hogy az a rágcsálóknak kiváló életkörülményt biztosít.

A lakótelepeken, sok helyen helyeznek ki a lakók a kóbor állatoknak ételt, amivel a rágcsálóknak is kedveznek, ezért a szakemberek arra kérik az ott élőket, hogy ne etessék az utcán élő jószágokat; de a hulladéklerakók körül is találnak ételmaradékot a patkányok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest