Adventi interjút osztott meg Facebook-oldalán Makó polgármestere.

Sikertörténetnek látja a hamarosan véget érő évet, de az egész ciklust is Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Úgy gondolja, a város jövőjének kulcsa az egyediség, a fejlődés záloga pedig a béke. A politika addig érdekli, amíg értékek kifejezését és nem a szembenállást képviseli. Arról viszont még nem nyilatkozik: indul-e újra polgármesterjelöltként jövőre – olvasható a Makói Hírek adventi számában

– Advent nemcsak a várakozás, de az összegzés, a számvetés időszaka is. Polgármester asszony hogyan értékeli Makó elmúlt évét?

– Nem lehet önmagában mérlegre tenni az esztendőt, érdemesebb az egész ciklusról beszélni. Ez az időszak egyértelműen sikertörténet közösségünk életében, hiszen olyan fejlődésnek indult a város, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. Mezőgazdasági örökségünk gondozása elengedhetetlen, de új, jövőbe tekintő értékeinkről is gondoskodni kell. Makó egyedisége ma mindenekelőtt a Makovecz-örökségben rejlik. Az egyediség pedig érték. Városunknak ez adja a sármját, egyúttal a kitörés lehetőségét. A gazdaság, a vállalkozói szféra, a turizmus fejlődése azt jelzi, hogy erre lehet építeni. Az utóbbi években több mint ötszörösére nőtt a szálláshelyek, és többszörösére emelkedett a vendégéjszakák száma. Mindemellett a gazdaságfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk, néhány év alatt megdupláztuk a helyi adóbevételünket, és példátlanul alacsony a munkanélküliség.

– Melyek ennek a sikernek a legfontosabb elemei? 

– A legfontosabbak a fejlesztések: a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítése, a Makovecz-épületek felújítása és építése, a vállalkozásoknak biztosított infrastrukturális beruházások, valamint a sport, az oktatási, a kulturális, az egészségügyi és a városrészi rehabilitációs fejlesztések. Makovecz Imre épített örökségét kiemelten támogatja a kormány, épp a közelmúltban született kormányhatározat módosítás erre vonatkozóan. Eszerint a 9,5 milliárdos fürdőfejlesztés két beruházási folyamatként indulhat el, ezzel lehetőséget biztosítva egy új turisztikai beruházásnak, egy fürdő területén megépülő szállodának. A Magyar Turisztikai Ügynökség nyilatkozott ezen szándékáról, biztosítva az új épület tervezési költségeit. Persze, nem készül el minden elindított fejlesztés a ciklus végére, de amelyek áthúzódnak, azoknál is látni lehet majd, hogy megkezdődtek a kivitelezések. Fontos, hogy ez a siker egy komoly együttműködés, összefogás eredménye: megvan benne a szerepe és szolgálata a város közösségének, a képviselő-testületnek, Lázár Jánosnak és a városvezetést szövetségesének tekintő magyar kormánynak is. Csak így lehetséges, csak így működik a makói modell sikeresen.

– Éppen Lázár János mondta nemrégiben, hogy miközben Vásárhelyről ez nem mondható el, Makónak minden sikerül. Hogyan lehet ezt a fejlődést fenntartani?

– Mi a jövőt építjük. Kapunk kritikákat is a beruházásokkal járó kényelmetlenségek miatt, de láttatnunk kell, hogy az ilyesmi mindig áldozatokkal jár. Azt szoktam kérni, fontolják meg, hogy ezek a beruházások értéket növelnek, javára válnak a közösségnek, élhetőbbé teszik a várost. Lehet olyan hatásuk, hogy egy-egy helyi vállalkozásnak hasznára válik, de az idősebbek gondolhatnak arra, hogy ezeknek köszönhetően több fiatal fogja megfontolni, hogy itthon maradjon. Ilyen típusú fejlesztésekre a jövőben is szükség lesz Makón. Nem feltétlenül sokmilliárdos összegben – hiszen most 20-30 év lemaradását hozzuk be –, de mindig lesz tennivaló. Mi több, oda kell majd figyelnünk arra is, hogy fenntartsuk, ami megépül. Gondolnunk kell például arra, hogy legyen egy külön költségvetési keret a Makovecz-épületek állagmegőrzésére.

– Ismét voksolások előtt állunk: jövő tavasszal európai uniós, ősszel pedig önkormányzati választások lesznek. Mit gondol, ezek milyen hatással lesznek a város életére?

– Az országgyűlési választások egyértelműen kijelölték a továbbhaladás irányát: a makóiak többsége a keresztény, magyar és európai kulturális értékek mentén képzeli el az életét, a jövőjét. Nagyon fontos számunkra a biztonság. Itt a határ mentén különösen nagy érték a nyugalom, az, hogy sikerült megállítani az illegális bevándorlást. A politika számomra csak addig fontos, amíg értékek kifejezését jelenti, mint például az ország vagy a családok védelme, a vállalkozások támogatása, a gazdaságélénkítés. A látszatpolitizálás helyett a valós eredményekre törekszem. Ha ezt az ellenzék is elfogadja, a szükségképpen meglévő nézetkülönbségekkel, vitákkal együtt is meg lehet találni a további fejlődéshez szükséges alapot. A várost érintő komolyabb döntésekben a testület eddig konszenzusra tudott jutni. Abban bízom, hogy a politikai csatározás kevés időt vesz igénybe a hátralévő időszakban is, és tudunk a város dolgaival foglalkozni. Abban biztos vagyok, hogy a fejlődés záloga a béke, a nyugalom és az egység.

– Eldöntötte már, hogy indul-e ismét polgármesterjelöltként?

– Ez egy összetett kérdés, amit mindenekelőtt a családommal, a makóiakkal, és az engem támogató politikai közösséggel kell megbeszélnem. Sokan biztatnak, helyben is, országosan is, ami nagyon jó érzéssel tölt el. Egyelőre a folyamatban lévő és a most induló beruházások foglalkoztatnak, nem a választások. 

– Említette az imént a családot. Milyen lesz a makói polgármester karácsonya?

– A hivatali szolgálatom, kötelezettségem mellett is fontos számomra, hogy emelkedettebb lelkiállapotban éljem meg Advent időszakát. A hajnali roráte misék, a közösségeinkkel való ünnepi találkozások segítenek ebben. Az idei advent mégis más, hiszen Eszter lányunk megkezdte egyetemi tanulmányait Sanghajban, így nem tud hazajönni karácsonyra, csak január végén. Az adventi koszorút, naptárt sem tudtuk együtt elkészíteni, ahogyan szoktuk. Megbeszéltük viszont, hogy a családunk kéthetente gyújtja meg a koszorún lévő gyertyákat, s mire az utolsó sorra kerül, Ő is hazaér. Az igazi karácsonyi fény akkor tölti majd be otthonunkat. Addig interneten tudunk vele beszélgetni, mindennap. A szenteste a megszokott lesz: délután elhozzuk a templomból a betlehemi lángot, a vacsora előtt a Szent Család Liturgiát videochat segítségével imádkozzuk el együtt, Eszter lányunkkal. A magyar népi hagyományainkat is őrző ünnepi vacsorát szintén közösen szoktuk elkészíteni. Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a halételek, melyek keresztény kultúránkra, a haladásra, fejlődésre is emlékeztetnek, az alma, az egység és az összetartozás jelképe, a dió valamint a méz, mely édesíti, megerősíti családi életünket. Egyébként is méhész családban nőttem fel. A Karácsony első napja mindig a családé, a második a barátoké, majd néhány nap pihenést tervezünk. A városunk közössége számomra olyan, mint egy gyönyörű zenekarra vagy kórusra írt szimfónia. A kisebb közösségeink egy-egy szólamként hallatják értékeiket. A szólamok önmagukban is elvarázsolhatnak. De az igazi csodát akkor adják, amikor együtt szólalhatnak meg. Saját egyediségüket megmutatva, de a többi szólamot segítve, erősítve, a szív bölcsességével, alázattal hordozva. Erre a közösségi egységre való törekvést tapasztalhatjuk meg városunkban, advent idején. “Odahallgatva” a különleges szimfóniára. Kívánom, hogy mindenki szívében megszólalhasson Karácsony szent éjszakáján!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest