Tiszteletet parancsoló győzelmet arattunk – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP európai parlamenti választáson elért eredményét értékelve a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint tanulságos, hogy a Soros-szervezetek által leginkább támadott országok vezető pártjai szerepeltek a legsikeresebben a voksoláson.

A miniszterelnök emlékeztetett, a keddi uniós csúcson az állam- és kormányfők kimondták, a bizottsági elnöki tisztségre a csúcsjelöltek nem automatikus jelöltjei az Európai Tanácsnak. Ahogy fogalmazott: félretettük őket. Orbán Viktor beszélt a hazai ellenzék szerepléséről is, és amellett, hogy gratulált nekik, elmondta, hogy olyan erők kaptak most nagyobb támogatást, amelyekkel már birkózott eleget az elmúlt 30 évben, az emberek miattuk hívták vissza a Fidesz-KDNP-t kormányozni 2010-ben. A miniszterelnöki interjút szakértők a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elemezték.

Nem most először parancsol tiszteletet a Fidesz-KDNP mostani eredménye, hiszen a pártszövetség a korábbi európai választásokon is jól szerepelt, az Európai Néppárton belül 2014 után idén is a legjobb eredményt érte el – fogalmazott Kiszelly Zoltán politológus, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója a műsorban.

Megjegyezte: csak Máltán kapott hasonló nagyságrendű támogatást az ottani győztes, a baloldali munkáspárt, amely a Fidesznél valamivel nagyobb arányát szerezte meg az ottani szavazatoknak, ugyanakkor a máltai politikai rendszerben két nagy párt váltja egymást.

Felhívta a figyelmet, hogy 2006 óta az elmúlt 11 választást mindig a Fidesz nyerte,

a három országgyűlési választáson pedig kétharmados mandátumarányt jelző szavazataránnyal győzedelmeskedett.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője emlékeztetett, fontos időszak előtt áll az Európai Parlament, hiszen hamarosan dönteni kell a fontosabb tisztségekről, ilyenkor pedig meghatározó, az egyes állam- és kormányfők legitimációjának erőssége a vitákban.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest