Az Erdei János Városi Sportcsarnok és a Hagymaház is teljes körű szolgáltatással várja az érdeklődőket a jövő héttől, újraindul a mozi is, június végén pedig kezdetét venné a SzabadON Fesztivál is, de ezek mellett több programmal is készülnek a nyári időszakra.

Farkas Éva Erzsébet a sajtótájékoztatón elárulta, kissé meghatódottsággal ül a Hagymaház aulájában, hiszen közel fél éve tartja zárva kapuit, és – mint rámutatott – talán emberi mivoltunk az egyik legfontosabb tényezőjét szüntette meg a járványügyi helyzet az elmúlt évben, és közvetlenül a tilalmak az elmúlt fél évben; a közösségi kapcsolatainkat, kulturális- és sporttevékenységeinket, közösségi életünknek a széles palettáját.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy a kormány járványügyi helyzetkezelésének köszönhetően, illetve a magyar állampolgárok felelősségvállalásának köszönhetően elértük a mai napon a négymilliomodik beoltottságot. Ennek köszönhetően a város egyes helyszínei már most hétvégén megnyithatnak, az Erdei János Városi Sportcsarnok május 5-én, a Hagymaház pedig május 6-án nyitja meg kapuit teljes körű szolgáltatással.

Farkas Éva Erzsébet köszönetét fejezte ki a két divízióvezető felé, hiszen – mint fogalmazott – nemcsak a karbantartási és egyéb, kisebb fejlesztési feladatokat, tevékenységeket látták el az elmúlt időszakban, hanem mindvégig a mellett voltak, hogy a munkavállalóikat valamilyen módon, más feladatellátási területre áthelyezve igyekezzenek megtartani, hogy a nyitásra ugyanazzal az apparátussal tudjanak indulni, és újjáépíteni a közösségi életet a városban.

Rámutatott arra is, hogy a fejlesztések és karbantartások mellett az elmúlt 2-3 hónapban a közösségi élet tervezését is megindították – sport és kulturális téren is –, az ötmilliomodik beoltott után újabb közösségi nyitási lehetőségek lesznek országos szinten.

– Bízunk abban, hogy június hónapra már olyan közösségi találkozások is lehetnek, ahol szabadtéren, közvetlenebbül találkozhatunk – emelte ki a polgármester, példaként említve a fesztiválokat.

Mint elárulta, június végétől a makóiaknak és az ide látogatóknak minden hétvégére programot szerveztek, a SzabadON Fesztivál keretében, kisebb koncerteseményekkel, szabadtéri vásárokkal tűzdelve, városrészi napokkal és a város újjászületésének évfordulójával, amelyet május helyett augusztus első hétvégéjére terveztek, nagy koncerteseményekkel.

– Az augusztus 20-i Szent István napi forgatagot ugyanúgy megterveztük, és szeretnénk is majd megtartani, amennyiben a járványügyi helyzet engedi, és természetesen a legnagyobb kulturális, közösségi eseményünkre, a Hagymafesztiválra is előkészületeket, tárgyalásokat folytattunk – tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet. Közölte továbbá, hogy a nyári időszakra a Hagymaház szintén megtervezte azokat a szabadtéri, kulturális eseményeket, amelyekben bíznak, hogy meg tudják majd tartani.

Zsámboki Erika divízióvezető elmondta: a Hagymaház – és így a Makói Mozi is – a jelenlegi jogszabályokban meghatározott feltételek mellett megnyithat. A mozi nyitását május hatodikára, csütörtökre tervezik, a májusi műsor tervezés alatt áll, amely hamarosan elérhető lesz a mozi Facebook- és weboldalán.

– Hétköznap három, szombaton négy, vasárnap három film vetítését tervezzük, intézményünkbe is csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, ezeket a kollégáink ellenőrizni fogják – fogalmazott a divízióvezető, továbbá hozzátette: a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kötelező maszkot viselni a nézőtéren.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy bár kapacitáskorlátozást  a jogszabályban nem határozták meg, de a Makói Moziban szeretnék, hogyha a nézőik biztonságban éreznék magukat, ezért ha egy háztartásban élők vagy baráti társaságok egy tranzakcióval vásárolják meg a jegyeiket, ők egymás mellé ülhetnek, de jobbra és balra ki fognak hagyni köztük egy-egy helyet, ezzel is garantálva a biztonságérzetet.

Márton Imre elmondta: talán a sportcsarnok volt az egyetlen épület, amely valamelyest működhetett, hiszen a jogszabályok lehetővé tették ezt, elsősorban a versenyszerű sportolóknak, de ettől függetlenül – mint fogalmazott – most jött el az az idő, amikor egy kicsit nyitottabb lehet.

A divízióvezető aláhúzta: az Erdei János Városi Sportcsarnokban is nagyon fontos a védettségi igazolvány szerepe, hiszen míg az igazolt versenyszerű sportolóknak erre nincs szüksége, de aki például a konditermet szeretné igénybe venni – amely ötödikétől elérhető –, annak a bérletvásárláshoz is szüksége lesz az igazolványra, amelyet az embereknek később is maguknál kell tartani.

Márton Imre rámutatott arra is, hogy a sportcsarnok komplex feladatot lát el, hiszen a közoktatásban is szerepe van, így számukra újabb lépcső, amikor 10-én visszatérnek a diákok. Továbbra is fenntartják, hogy a belépéskor testhőmérséklet ellenőrzést végeznek, de fontos a kézfertőtlenítés és a maszkviselés is.

– Magában az edzőteremben, a küzdőtéren természetesen erre nincs már szükség, de mivel a feladat komplex, és a közoktatási intézményekben szükség van a maszk viselésére, így nyilvánvalóan ezt az intézkedést továbbra is fenntartjuk – szögezte le.

Márton Imre szólt az utóbbi időszakban végzett kisebb-nagyobb karbantartási, javítási munkálatokról és a rendszerek ellenőrzéséről és a mindennapos fertőtlenítésről, tisztításról is, amelyek a sportcsarnokot érintik.

A tervezett, de elmaradt rendezvények kapcsán elmondta: ősszel esetleg újra megrendezésre kerülhetnek, ennek kapcsán folyamatban vannak tárgyalások.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest