Több mint 600 szépkorút köszöntöttek Makón, a térség országgyűlési képviselője szerint a fiatalabb generációk elismeréssel és köszönettel tartoznak az időseknek, míg Farkas Éva Erzsébet kiemelte, a mindennapi munkához az elődök példájából lehet erőt meríteni.

Két év után ünnepelhették közösen a szépkorúak az Idősek Világnapját Makón, mert a koronavírus járvány miatt sokáig nem lehetett megtartani a közösségi rendezvényeket, hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

Mint kiemelte, egy település értékét nagyban meghatározza, hogyan törődik az idősekkel, és a város vezetése minden lehetséges alkalommal igyekszik kiemelt figyelmet fordítani rájuk. A polgármester arra is rámutatott, hogy a fiatalabbak az elődök példájából tudnak erőt meríteni a mindennapok munkájához.

Az idősektől számos élettapasztalatot lehet megtanulni, mondta el Farkas Éva Erzsébet, ezek közül is kiemelte a feltétel nélküli szeretetet, a minőségi időtöltést, és a lelkesedést, ami Makón különösen jellemző a szépkorúakra.

– Nem csak a nyugdíjas klubok civil szervezetek működésében látjuk ezt, hanem városi szintű közösségi programjainkban is. Önök az elsők, akik jönnek, jelentkeznek, segíteni akarnak, hogy a városnak még jobb, még szebb legyen. – fogalmazott a beszédében a polgármester.

A koronavírus járvány miatt átalakult életünkre a térség országgyűlési képviselője is kitért a beszédében, mint mondta, rá kellett jönnünk, az egyik legfontosabb tanulság, hogy „a nap végén” az emberi élet legfontosabb része a szeretet, ami összeköt minket.

Lázár János egyúttal arra is bíztatott mindenkit, hogy ha túlleszünk a járványon, akkor is emlékezzünk vissza rá: volt egy olyan korszak az életünkben, amikor mindannyian veszélyben voltunk, amikor felértékelődött a megbecsülés és a szeretet.

Sokan nem értékelik, ha egy község rendszeresen támogatja az időseket, úgy gondolják, ennek nincs jelentősége, nem ezzel kell foglalkozni, mondta el, hozzátéve, hogy erről a kérdésről ő máshogyan gondolkodik. Szerinte ugyanis a fiatalabb generáció elismeréssel, köszönettel, szeretettel  tartozik azoknak, akik előttük jártak.

Kitért arra is, hogy Magyarországon 3 millió nyugdíjasból még 700 ezer olyan van, akiknek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, márpedig ez ellen kell a legtöbbet küzdeni közösen. Bármilyen nehézség is van azonban, hangsúlyozta, számíthatnak rá, Makó polgármesterére, és összes önkormányzati képviselőjére is pártállástól függetlenül.

Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy az idős kor ne jelentsen automatikusan elesettséget, betegséget, és a társadalom megbecsüléssel és szeretettel vegye körül a szépkorúakat, hiszen minden ember, aki ebben az országban hosszú évtizedeket ledolgozott, megérdemli ezt.

– Olyan környezetet szeretnénk kialakítani, hogy a nálam jóval fiatalabbak is megértsék azt, egy társadalom akkor működik jól, ha megadja a méltó időskor lehetőségét minden honfitársunk számára. – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

A városi rendezvényen az időseket idén Korda György és Balázs Klári szórakoztatta, Lázár János velük kapcsolatosan azt hangsúlyozta, hogy három ok miatt rendkívül nagyra becsüli őket. Évtizedek óta szórakoztatnak, ami nagyon nehéz feladat, a dalaik minden korosztálynak szólnak, valamint valóban szívből és szeretettel énekelnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest