A két nő és a férfi telefonon csalta ki áldozatai adatait, majd azokkal nagy értékű eszközöket rendeltek a mobilszolgáltatónál – saját maguknak. Fotó: police.hu.

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás két szegedi nő és egy sándorfalvi férfi ellen, akik az egyik mobilszolgáltató ügyfeleit csapták be. A rendőrök őrizetbe vették őket.

A Szegedi Rendőrkapitányságra idén augusztus végén érkezett feljelentés arról, hogy ismeretlenek megszerezték egy ügyfél adatait és annak felhasználásával nagy értékű eszközöket rendeltek meg az egyik mobilszolgáltatótól.

A kapitányság nyomozói egy hónapon keresztül gyűjtötték az adatokat és hallgatták meg a tanúkat. Ennek során megállapították, hogy a 23 és 34 éves nők, illetve 34 éves társuk, több sértettől telefonon szerezték meg a személyes adatát, majd azok felhasználásával rendeltek meg különféle elektronikai eszközöket a szolgáltatótól. Végül a termékeket szintén a csalás részeként, átvették.

A szegedi rendőrök a csalókat október 5-én elfogták, előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. Ellenük jelentős értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult eljárás. A nyomozók az illetékes ügyészségen előterjesztés tettek letartóztatásuk indítványozására.

A rendőrség felhívja mindenki figyelmét, hogy legyen körültekintők és elővigyázatosak!

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

– A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!
– Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!
– Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!
– Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!
– Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
– Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest