Öttömösnél indiai és afgán állampolgárok próbálkoztak, a szerb embercsempész Ásotthalomnál afgánokat szállított. A kép illusztráció. Fotó: police.hu.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei tegnap 22 óra és ma, hajnali 6 óra között nagyobb csoportokban 58 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom és Öttömös külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Szegedi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség járőrei ma, hajnali 1 órakor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy szerb honosságú MAN típusú teherautót, amit egy 39 éves szerb állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további 16, magát afgánnak valló férfi volt, akik személyazonosságuk mellet jogszerű magyarországi tartózkodásukat sem tudták igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest