Édesapjával gyerekkora óta jártak horgászni. Most nem a zenéről, hanem másik kedvenc időtöltéséről, a horgászatról beszélgettünk Sztojkó Mihállyal.

Mikor kezdődött a horgászat iránti szenvedélye? Mióta jár horgászni?

Gyerekkorom óta. Apám zenész volt, és horgász is. Ez a két hobbija volt. Sztojkó Mihály, én vagyok az elsőszülött fia, én kaptam a nevét. Iskolába még nem jártam, akkor mondta: Na, fiam, gyere megyünk horgászni! Nagyon megszerettem. Mindig jártam vele, azóta horgászok. Ramón fiamat is próbáltam bevezetni a horgászatba, szeret is jönni, csak nem nagyon ér rá, mert sok a munkája. Amióta az eszemet tudom, azóta horgászok, és amíg élek nem is hagyom abba.

Miért szeret annyira horgászni?

Imádom a csöndet, a nyugalmat. Az a jó levegő… Világéletemben éttermekben, mulatóhelyeken zenéltem, élő zenével. Mindig nagyon jó helyeken voltam, Makón több helyen is, Már a 80-as évektől. Ez kapcsolt ki a nagy zenebona után. Jó volt kipihenni a fáradalmakat így, nyugalomban. Olyan jó volt, sokszor reggeltől, estig kinn voltam. Néztem a gyönyörű tájat. Imádom az alföldi tájakat. De, volt, hogy külföldön is szívesen elmentem pecázni, nyaraláskor, barátok látogatásakor.

Melyek a kedvenc helyei?

Marosra, Tiszára nem járok, de van engedélyem. Csatornákra se járok, az apró halak nem érik meg. Mindig kiváltom az engedélyem az állami vizekre. De ha nem, akkor napijeggyel járok el. Az intenzíven halas területeket jobban szeretem. Az se érdekel, ha messzebb van. Makó környékén 1-2 olyan hely van, amit szeretek. Inkább messzebb járok, nagyobb területekre, tavakra. Napijeggyel is akár, szeretem elhozni, amit kifogtam. Nem a sporthorgászat érdekel. Eljárok a Préri horgásztóra, vagy Akasztóra például, itt mindenütt van vendéglátó egység, beülök, ebédelek. Van, hogy a pincér kihozza nekem a kávét a vízparta. Én már kényelmesen szeretek pecázni. Tavaly 8-10 alkalommal voltam így. Legtöbbször egyedül járok, nagyon ritka, hogy mással megyek.

Miket szeret fogni?

Pontyot, harcsát, süllőt.

Melyik volt a legnagyobb fogás?

A legnagyobb halam huszonéve volt, 30 kilós busa, az Atkán fogtam. Sokat kellett vele küzdeni, több mint 2 óra hosszát. Harcsákat is fogtam, szép súlyban 10-15 kilósakat. Pontyokat, 7-10 kilósakat.

Milyen felszerelése van?

Nem akarok nagyot mondani, de van néhány botom. Szeretem a minőségibbeket. Attól függ, hogy mire horgászok, olyan botot választok.

Melyik technikát szereted a legjobban?

Úszózni is és fenekezni is szeretek. Általában két botot viszek ki, az egyik a part közelbe van, a másik fenéknél. Előre elkészülök, megtervezem, milyen etető anyaggal, mit akarok fogni.

Mindig akad valami a horogra?

Sose jövök haza üres kézzel. Mostanában ugyan nem járok el, télen nem nagyon megyek. Jó időben megyek csak.

El is készíti?

Igen, imádok főzni, nagyon szeretek.  Hallének,vagy megsütöm, vagy halpaprikásnak. Tejfölös, tepertős túrós csuszával. Mindent elkészítek. Vegyes halászlé, kifilézve. A mostohanagyapám hivatásos halász volt, rengeteg tanultam tőle, sütni, főzni. Van egy saját receptem, ahogy én szeretem a halászlét. Szeretek nagyobb adagokban is főzni, volt, hogy 150 személynek főztem. De akár pörköltet is. Szeretnek, hívnak, én meg szívesen megyek. Sokszor mondják: – Misi bátyám! Gyere, neked kell főzni!

Melyik a kedvenc halas étele?

Mindet nagyon szeretem, sütve, rántva, de egy hónapban egyszer elég. Szeretem mindig kifilézni a halat, a fiam is úgy szereti. Gyermekkoromba is rengeteget ettünk, nagyon egészséges. Ha főzök, akkor összehívom a családot, elhívom őket: – Gyertek, főzöm a halat! A fiam a süllőt, busát eszi meg, nem szereti az apró, szálkás halat. Fokhagymás tejbe szoktam beáztatni, és utána paprikás lisztbe, olajba kisütöm, és szép arany színe lesz. A hallébe is, mindig kifilézem a halat. Azért szeretem a vegyes hallevet, mert más az íze. Mielőtt főzöm a halat, kifilézem, lesózom, és egy éjjel állni hagyom, és ezután teszem az alaplébe. Kemény a húsa, az állaga kiváló, és lesz neki íze. Nem fő szét, ízletes lesz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest