A hazai napelem-boom mellett, amikor egyre másra jelennek meg a háztetőkön, ipari épületeken és földterületeken a napelemek és a hírek is erről szólnak, óhatatlanul megfogalmazódnak olyan elgondolások – és nevezzük nevén: tévhitek -, amelyek nem tudni honnan erednek, de széles körben terjednek. A miért-ekkel most nem foglalkozunk, helyette térjünk rá az igazságra és öntsünk tiszta vizet a pohárba: a következőkben bemutatjuk a leggyakoribb, olykor egészen furcsa tévhiteket és azokat meg is cáfoljuk.

1. A napenergia drága és nem gazdaságos
Bármennyire meglepő, ez a tévhit még mindig masszívan tartja magát, dacára annak, hogy számos kutatás és ma már a tapasztalat is bizonyítja hazánkban, hogy a napenergia által megtermelt áram hosszú távon gazdaságos és kiszámítható.Összehasonlítva a fosszilis (például szén) energia által termelt villamosenergiával, a napenergia a költséghatékonyabb energiatermelési mód, amely tehát nemcsak környezeti-, hanem gazdasági szempontból is fenntartható.

2. A napelem panelek kárt tesznek a tetőszerkezetben
A modern napelem panelek könnyű szerkezetűek és a biztonságos rögzítésükhöz szükséges megoldás számos különböző tetőfelületre rendelkezésre áll.
Igen, valóban nem lehet mindenhová telepíteni, de a megrendelés folyamatában helyet kell kapnia a helyszíni felmérésnek is, amely során a szakemberek megállapítják, hogy a tető alkalmas-e a napelemes rendszer telepítésére.

3. A napelemek valójában környezetszennyezők, és máig nincs megoldva az elhasznált panelek újrahasznosítása
Ez is sokszor elhangzó érv, de az igazság az, hogy egyelőre nagy mennyiségű elhasznált napelem panelről nem beszélhetünk, hiszen az ilyen rendszerek élettartama akár 30 év is lehet és a technológia viszonylag új. Azonban az összetevői, alkotóelemeinek döntő többsége problémamentesen újrahasznosítható (üveg, szilícium, acél), ám ezzel együtt jelentős kutatások folynak nemcsak új technológiájú napelem panelek fejlesztésére, hanem az újrafelhasználás hatékonyabbá tételére is.

4. A napelem nem csak áramot, hanem melegvizet is termel
Jó lenne, de nem. A napelem áramot termel, napkollektorral pedig vizet vagy levegőt tudunk felmelegíteni közvetlenül a napsugárzás hatására. Persze a kettőt össze lehet kötni, tehát lehetséges, hogy a napelem közvetett módon melegvizet is előállítson – ha össze van kötve bármely a víz melegítésére alkalmas eszközzel.

5. A napelemes rendszerek telepítése bonyolult folyamat
Természetesen ez a napelemes cégtől is függ, de egy olyan profi cég, amely hosszú évek tapasztalatával és szakértelmével rendelkezik, mint például az Optimum Solar, biztosítani tudja a teljes folyamat koordinálását.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest