A helyes esés technikáját tanulták meg a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola diákjai, ugyanis önvédelmi hetet tartottak az intézményben. A testnevelésórákat a Makó Budo Klub két edzője Zsilák Melinda és Majoros Máté tartották.

A Makó Budo Klub, a Honvédelmi Sportszövetséggel és két tagszervezetével, a Magyar Judo Szövetséggel, valamint a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarországgal közösen szervezte még 2018-ban először az eséstechnikai napját, makói valamint a térség gyermekeinek. Mintegy 750 tanuló vett részt az eseményen. A sikert látva még ugyan abban az évben másodjára is megrendezték az eseményt, ekkor már a cselgáncs olyan kiválóságai oktatták, mint Pupp Réka Európa-bajnoki ezüstérmes, Ungvári Miklós Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes, valamint Tóth Krisztián világbajnoki ezüst­érmes sportolók.

– Ezen események indították el utána a közös munkát a SZIGNUM iskolával, akik egy önvédelmi hetet szerveztek az intézményben, ez az egyesület edzőkkel és tatamikkal támogatta. Két év kihagyás után, ebben a tanévben már második alkalommal vagyunk jelen az intézményben- mondta el Márton Imre a Makó Budo Klub elnöke.

Az iskola mind a tizenhat osztályának lehetőséget biztosítottak, hogy egy órában gyakorolhassák, hogyan tudnak helyesen földet érni. Ez azért vicces nem? – de ha belegondolunk, hogy hányszor estük már el és ütöttük meg magunkat, biztosan szerencsésebbek lettünk volna, ha eltudjuk kerülni a komolyabb sérüléseket. Remélhetőleg a gyerekek már tudni fogják a praktikákat.

A Szignum általános iskola egyébként több egyesülettel is partnerségben áll. A Makói Kézilabda Club, szivacskézilabdát oktat, de a gyerekeknek lehetőségük van néptáncolni, és igen népszerű a labdarúgószakkör is. Igyekeznek minél több mozgásformát megismertetni a diákokkal.

– A gyerekek a sporton keresztül nem csak karrierjüket építik, de belső építkezés is folyik és ez kiegészíti azt a szellemiséget, amit a Boldogasszony Iskolanővérek iskolájában mint a lelki fejlődés egyik testi támogatásaként tekintenek. Ez a sportág olyan, amely ezt a folizófiát tudja közvetíteni – foglalta össze Majorosné Rácz Krisztina, az iskola igazgatója.

Az aikido sportág egyik alapja egyébként az eséstechnika. Vannak gurulásos és tompított esések. Mind két csoport mást és mást szolgál, de egy és ugyanazt jelenti, ha helyesen megtanulsz esni komoly sérüléseket kerülhetsz el. Zsilák Melinda III. danos mester arról számolt be, hogy mit tanítottak a gyerekeknek.

– Ők már haladó szinten vannak, így az előre és hátra esést gyakorolták pároskar tompítással valamint ennek az egyik vállfaját, a hátra gurulással történő kivitelezését. A gyerekek a mozgáskoordinációjukat is fejlesztik, hiszen mindkét oldalra végzik a feladatokat, illetve mivel már óvodás korban is oktatják az aikidot. Megtanulják az irányokat is, merre van az előre, a hátra, a jobbra, és balra.

A gyerekek nagy élvezettel gurultak a tatamikon és néhány kedvet is kaptak a küzdősporthoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest