A városnaphoz kapcsolódva nyílt meg a Ford lerakat épületében a kiállítás, ahol a magyar motorgyártás remekei sorakoznak fel.

Januárban beszámoltunk róla, kiállítótér kialakítását tűzte ki célul az egykori Ford lerakat épületében a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete, amely a városnapi programsorozathoz kapcsolódva, szombaton meg is nyitotta a magyar motorkerékpár-kiállítást.

Szilágyi István kalauzolt körbe a kiállításon, aki mintegy negyven-ötven éve foglalkozik veterán járművekkel, ő vitte bele fiát – Szilágyi Lászlót, az egyesület elnökét – valamint két unokáját is ebbe a világba.

A 35 fős egyesület tagjai falunapokon és veterán találkozókon is részt vesznek, most pedig egy kiállításon is bemutatják járműveiket az érdeklődőknek, akik a kiállítótérbe belépve, a legidősebbtől az egyre fiatalabb motorok felé haladhatnak, a terem végén pedig egy igazi retro életkép tárul eléjük.

A motorok pedig nemcsak mint járművek, hanem mint az adott korszak képviselői lépnek elő, ahogyan Szilágyi István mesél arról, mely jármű melyik időszakot képviseli; milyen vonások jellemzők a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek remekeire, és hogy hogyan lett mindez később Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek, de a Danuviák történelmébe is betekintést enged.

– Kisgyerekkoromban beleszerettem a motorokba, Dongó motorral kezdtem. Elsőéves tanuló voltam a makói gépgyárban még annak idején, és Rákosról azzal jártam be, nap mint nap dolgozni – idézte fel Szilágyi István, aki azt is elárulta, hogyan vette szemügyre a határban dolgozók motorjait, amik között akadt Csepel és Panni motor is.

A veterán járművek iránti szeretet pedig családban marad: unokáit is bevezette ebbe a világba, nagyobbik unokája a Műszaki Egyetem restaurátor képzésén vesz részt.

– De ők már a modern világba születtek bele, számukra ez a Csepel, hogy 40, 50-nel megy, nem az igazi – mondja nevetve Szilágyi István, aki 81 évesen is szívesen motorozik.

A kiállítás május hetedikén, szombaton 21 óráig megtekinthető a Galamb József Veteránjármű Kiállítóközpontban (Deák Ferenc utca 61.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest