A városnapi programsorozat záróakkordjaként adták át idén a makói születésű színészóriás nevét viselő díjat, melyet Szacsvay László vehetett át vasárnap a Hagymaház színpadán.

A nemzet színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a díjátadót megelőzően koszorút helyezett el Páger Antal szülőházánál.

A díjátadónak a korábbi évekhez hasonlóan a Hagymaház adott otthont: 2022-ben immáron huszonegyedik alkalommal adták át a Páger-gyűrűt, melyet Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Rudolf Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Udvaros Dorottya, Csuja Imre, Eszenyi Enikő, Gálffi László, Hegyi Barbara, Bodrogi Gyula, Básti Juli és immráon Szacsvay László is birtokol.

A megjelenteket Farkas Éva Erzsébet köszöntötte, aki rendhagyónak nevezte a mai találkozót, hiszen – mint felhívta a figyelmet – bár a huszonegyedik színészdíjat adhatják át, mégis jubileumi évet élünk.

– 2002-ben adtuk át legelőször a színészdíjat, ez az egyetlen egy olyan országos díj, amely civil kezdeményezésre indult, és máig mérhetetlenül nagy szerepe van a színészvilágban – emelte ki a polgármester.

– 2015-ben egy fájdalmasan szép levelet kaptam, polgármesterségem első hónapjaiban. Egy édesapa írta, a fiát méltatta. Sem a fiú, sem az édesapa nem él már a városunk közösségében. A szívszorító sorok akkor megérintettek, sőt, megdöbbentettek. A Páger-színészdíj születéséről szólt, fájdalmas, kicsit méltatlankodó gondolatokkal. Akkor született meg a gondolat bennem, hogy elsősorban azoknak szeretnénk megköszönni, a mai napon, a huszadik év jubileumi esztendejében, akik indították, akiknek megszületett a szívében, a lelkében a Páger-színészdíj – mutatott rá.

Téni bácsi születésnapjának 100. évfordulójára készült a város, „de kik is azok, akik innen a városból elindították, hogy az ő szellemisége, hagyománya, értékei ne vesszenek el?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki elsőként színpadra hívta Franyó Jánosnét, Franyó Róbert édesanyját, akinek tíz éve elhunyt fiától származik a szakmai díj ötlete.

A polgármester arról is megemlékezett, hogy maga a díj, a gyűrű ötlete Karsai Ildikó grafikusművésztől származik, aki betegség miatt nem tudott jelen lenni az átadón, jelen volt azonban Varga Márta és Sipos Jenő ötletgazda is, akiket színpadra hívott Farkas Éva Erzsébet.

– A tehetség Isten adománya, mondta Téni bácsi, ez Makón a génekkel költözhetett belém. Hogy hogyan, milyen módon él tovább ez a tehetség a huszonegy kitüntetettben, itt, a városunk közösségének életében hogyan lüktet tovább, szóljanak erről az ötletgazdák! – hívta fel a figyelmet.

Varga Márta az ötletgazdák nevében is köszöntötte a jelenlévőket, köszönetét kifejezve a lehetőségnek, hogy itt lehetnek, és beszélhetnek a színpadon. Felidézte Sipos Jenő szerepét, aki Téni bácsi születésének 100. évfordulója alkalmából megálmodott egy rendezvényt.

Sipos Jenő beszédében hihetetlen egyéniségnek nevezte Páger Antalt, egy „szenzációs makóinak”, aki Argentínában sem felejtette el városát és a Maros-partot. Felidézte, hogy részt vehetett Téni bácsi utolsó tévéjátékának felvételén, és kiemelte azt is, milyen varázsa van a Páger-gyűrűnek.

Varga Márta felidézte a Páger Antal születésének 100. évfordulóján szervezett rendezvény részleteit; eseményeit, célkitűzéseit és azokat a személyeket, akik részt vettek a megvalósításában, valamint segítették a díj létrejöttét.

A Páger Antal-színészdíjat Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át Szacsvay Lászlónak, az ötletgazdák, valamint a szakmai kuratórium jelenlévő tagjainak – Kútvölgyi Erzsébet, Réz András és Gyarmati Antal – jelenlétében.

– Nagyon köszönöm mindenkinek, igazán megható érzéssel tölt el, hiszen ez nem egy állami díj, amit nem kap az ember, hanem adják. Ez sokkal értékesebb! Hála Istennek volt Téni bácsival szerencsém nem csak hogy találkozni, de három alkalommal dolgoztam is vele – osztotta meg a Páger-gyűrű átvételét követően a közönséggel Szacsvay László.

A Páger Antal-színészdíj átadását követően a díjazottal a szakmai kuratórium tagjai beszélgettek a színpadon, ahol a szakma, és élete részleteibe is betekintést engedett Szacsvay László.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest