Színek és szépségek mindenhol.

Nem tudom, ki hogyan van vele, számomra igazi kikapcsolódást jelent, ha a kertben tevékenykedhetek. Legyen szó gyomtalanításról, ültetésről vagy metszésről – alig várom, hogy egy munkás nap végén vagy hétvégén ilyesmivel töltsem az időt. Teljesen kikapcsol, ha a növények között lehetek és elmerülhetek a gondolataim között. Annyira át tudok lényegülni a kerti feladatok közt, hogy ha előtte bánt is valami, a végére képes vagyok elfeledkezni róla, vagy, eszembe jut valami jó ötlet és megoldás egy helyzetre, ami foglalkoztatott. De, ha nem is történik meg a varázslat, akkor is szeretek képletesen vagy valóságosan előtte és utána képeket készíteni az elvégzettekről és a különbség mindig jó érzéssel tölt el.

Mert a kerti munka hálás feladat: néha egyből is, de később mindig látszik az eredménye a befektetett energiának. Nem csak a szépséggel viszonozzák a növények a törődést, de az elvégzett munka örömét is adják, felüdítik a szemünket és a lelkünket is. Bárhol is élünk, szükségünk van tágasságra, élettérre, levegőre, növényekre magunk körül. Egy balkonláda-sor, egy mini virágágy viszont éppúgy folyamatos törődést és odafigyelést igényel, mint nagyobb és komolyabb társai – a lényeg, hogy a magunk számára elegendő mennyiségű területet vállaljunk fel, amit aztán gondozni is tudunk. A belső vagy hátsó kertek gazdagságát és szépségét inkább csak a családtagok és látogatóik élvezik, az utcafront viszont közösségi élmény is lehet.

Emellett a ház előtti és körülötti terület sokat elárulhat az ott élőkről is.  Szerencsére sokan fontosnak tartják, hogy a saját portájuk környéke is rendben legyen; egy különleges vagy szép virág még alkalom lehet a kapcsolatépítésre és a beszélgetésre is, ha kérünk tövet vagy magot másoktól. Ismerek olyan utcát, tömbházat, ahol a háziasszonyokat inspirálja a másik új ötlete, vagy kölcsönösen segítik egymást a kerti tevékenységekben, esetleg az idősebb szomszédokat is támogatják az egyes munkafázisokban. Szerintem a legtöbb embernek elemi igénye van, hogy ha csak kicsiben is, de igényes, szép környezet, zöld felület és nyíló virág vegye körül. Ha ügyesek vagyunk, akkor úgy is kikapcsolódhatunk a szabadban, hogy ki sem lépünk a házunkból.

Ha nincs ekkora szerencsénk, vagy sétával és sportolással is össze akarjuk kötni a késő tavasz felfedezésének csodáit, akkor pedig a szemünket kell ránevelnünk, hogy a meglássa a szépet. A városban is kidolgozhatunk olyan útvonalakat, amelyek felüdítenek és kikapcsolnak a maguk természetesen módján.

Hagyjuk magunkat elvarázsolódni!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest