Nemcsak a díjak kerültek átadásra, hanem a beérkezett művekből összeállított kiállítást is megnyitották péntek délelőtt a József Attila Városi Könyvtárban, melynek felhívására 31 településről, mintegy 42 intézményből neveztek.

Négy korcsoportban – általános iskolás alsó, valamint felső tagozat, középiskola és felnőtt – lehetett nevezni a városi könyvtár képzőművészeti alkotói pályázatára, melyre határon túlról, Vajdaságból is jelentkeztek. A felhívás apropóját és témáját József Attila első, éppen száz éve, 1922-ben megjelent – és nemrégiben újra kiadott – Szépség koldusa kötete adta.

A díjátadón és kiállításmegnyitón Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntötte a díjazottakat, majd felidézte: három éve, 2019. május 14-én avatták fel az új Makovecz-könyvtárat, mely azóta is várja az irodalom szerelmeseit, ezért is választották az „eget és a földet összekötő” épületet a kiállítás és a díjátadó helyszínéül.

Az igazgató kiemelte, milyen fontos József Attila Makó számára, és felidézte azt is, hogyan érkezett a városunkba, és miként vált költővé.

– Ez a fiatalember száz évvel ezelőtt ugyanúgy nézett ki, mint most ti, kedves fiatalok. Iskolába járt, nagyon nehéz sorsú árva volt, de ugyanazokkal a gondolatokkal, ugyanazokkal a gondokkal küszködött, amivel most ti – mutatott rá Szikszai Zsuzsanna.

– Úgyhogy lehettek ti is József Attilák, vagy lehetnétek, lehet, hogy itt van közöttünk a következő évszázad, vagy következő évtizedek legnagyobb költője vagy képzőművésze, sosem lehet tudni – hívta fel a figyelmet.

Fekete Gabriella József Attila Nem tudunk élni című versét jelenítette meg a papíron, amellyel a zsűri elismerését is kivívta. Mint a Makó Híradónak elárulta, úgy gondolta, hogy ezt a verset tudná megjeleníteni a gondolatai alapján, a kivitelezés során pedig vízfestéket használt, amely technikát gyakran alkalmaz, amikor tájképeket vagy portrékat fest.