A Makó Anno sorozatot szerkesztő lokálpatrióta augusztus 20-án veheti át az elismerést Ópusztaszeren.

Tavaly ősszel, éppen a hetedik Makó Anno könyvbemutatója előtti percekben értesült Halász Tamás, hogy a sorozat bekerült a Csongrád-Csanád megyei értéktárba, amelynek szerkesztője 2022-ben a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat is átveheti, melynek odaítéléséről a megyei önkormányzat közgyűlése döntött.

A Közgyűlés megtárgyalta a díjazottakról szóló előterjesztést, amelyről közösségi oldalán számolt be a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat május 13-án. A bejegyzésben megosztották a díjazottak névsorát, a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat Halász Tamás mellett Kovács-Tanács Istvánné veheti majd át. – Fotó: Facebook / Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

– Sem a mostani díj, sem az értéktárba való bekerülés nem jöhetett volna létre, ha annak idején Dr. Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató nem áll a könyv mellé, és nem adja a tudását, hogy ilyen színvonalasra sikerüljön – emelte ki Halász Tamás, aki köszönetét fejezte ki szerkesztőtársainak, a könyv előrendelőinek és megvásárlóinak, a támogatóknak, Makó Város Önkormányzatának és Farkas Éva Erzsébet polgármesternek.

Továbbá elárulta, mindkét elismerés meglepte, az idei díjról ráadásul úgy értesült, hogy egy ismerőse a Facebookon gratulált neki, de ekkor még nem is tudta, mihez.

– Nem is tudom, ki jelölt erre, vagy kinek jutott eszébe. Arra gondoltam, hogy esetleg onnan fújhat a szél, hogy a Makó Anno sorozat bekerült a Csongrád-Csanád megyei értéktárba, és esetleg ott figyelhetett fel rá valaki – mondta el portálunknak a szerkesztő, aki érdeklődésünkre arról is mesélt, hogyan került közelebb a történelemhez és a kutatáshoz.

– A nagymamáméknál találtam egy régi könyvet, a Borovszky Samu-féle Csanád vármegye történetét, és ebben találtam egy régi, makói képeslapot, ’10-es évek belit, és akkor kezdtem el a képeslapgyűjtéssel foglalkozni, 15-20 évvel ezelőtt. A képeslapgyűjtés során egyre több képeslappal találkoztam, egyre több régi épületről érkeztek hozzám képeslapok, illetve akkor már fotók is, és annyira tetszettek ezek a régi makói épületképek, vagy akár életképek, hogy elkezdtem jobban érdeklődni a téma iránt – idézte fel.

Így indult útjára a Makó Anno sorozat is: szerkesztője szerette volna megosztani és megmutatni, milyen is volt a város egykoron, a gyűjteményében szereplő fotókon keresztül – mindezt pedig nemcsak fizikai formában, hanem az interneten is megosztja az érdeklődőkkel. A www.makoanno.hu weboldalt már több mint másfélmillióan keresték fel.

– A Makó Anno weboldala interaktív, így ha valaki megnézi, és felismer valakit a képen, akkor hozzá lehet szólni, és én ezt el tudom fogadni, onnantól kezdve az a képnek az egyik címkéje lesz, és így kereshetővé válik – fejtette ki Halász Tamás, aki továbbá hozzátette: úgy rakták össze a keresőmotort, hogy címkékre lehet keresni, amely lehet név, vagy egy képen szereplő tárgy is például.

– Jött már Ausztráliából is hozzászólás, ott él egy idős bácsi, aki Makóról elszármazott, és az ’56-os képekkel kapcsolatban írt nekem, ő is a weboldalon talált olyan képet, ami számára ismerős volt, de a könyveimből is mindig rendel. Úgy tűnik, mindenfelé a világban nézegetik az oldalt – osztotta meg a szerkesztő, aki jelenleg mintegy 70-80 ezer digitalizált fotóval rendelkezik, ezeket pedig – ahogy ideje engedi – fel is tölti a honlapra.

Ráadásul hamarosan, várhatóan ősszel megérkezik a sorozat következő, nyolcadik része is: éppen a napokban zárta le a fotók válogatását Halász Tamás, Forgó Géza történész-muzeológus közreműködésével.

Mint felidézte, a könyvbemutatón is szóba került, hogy sok minden nem tudott bekerülni a hetedik részbe helyhiány miatt, például a báli meghívók, de sok más érdekesség is helyet kap majd a nyolcadik Makó Annoban, melyről hamarosan többet is megtudhatnak olvasóink a Makó Híradón.

Fotók forrása: Halász Tamás

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest