A május elején megrendezett pasenciai nemzetközi ifjúsági filmfesztiválra kapott meghívást a Makói Videóműhely vezetője, Czibolya Kálmán, valamint két tagja, Halmágyi Gábor és Csonka Zétény, aki portálunkkal is megosztotta élményeit és tapasztalatait.

Mint arról korábban beszámoltunk, Csonka Zétény „Tánclépések” címet viselő alkotását is beválasztották a spanyolországi fesztivál programjába, melynek alkotója a Makó Híradónak elmondta, ez volt az első nemzetközi filmesztivál, amelyen élőben is részt tudott venni.

– A film ötletét a táncos Szilágyi Kenesével együtt találtuk ki, én voltam az operatőre, vágója, rendezője. Ez a háromperces film a tavaly novemberi tajvani film olimpián megosztott első díjat nyert. Viszont személyes meghívással egyből Spanyolországban filmfesztivált kezdeni, nagyon nagy élmény volt számomra – osztotta meg örömét Csonka Zétény, akitől megtudtuk, az országon belül is tudtak mozogni: a repülőgépük Madridban szállt le, ahol egy napjuk volt a város megismerésére és feltöltődni. „ A spanyol főváros egy gyönyörű nagyváros, megannyi látnivalóval” – tette hozzá a fiatal filmes.

– Végig dokumentáltam kamerámmal ottani élményeimet, a látottakat. Hamarosan egy kisfilm készül belőlük. Azonban a végállomás nem itt volt, hanem egy 40 ezres kisvárosban, Plasenciában – mutatott rá.

Három és fél órás külön buszos utazással szállították a résztvevőket a fesztivál helyszínére, amely kicsit több mint száz kilométerre fekszik a portugál határtól.

– Ebben az ékszerdobozban volt a fesztivál székhelye. Hegyvidéki táj, így a kilátásról is szép képeket, felvételeket lehetett készíteni. Az első benyomásom e filmfesztivállal kapcsolatban pozitív volt. Ahogy a többi, a fesztiválon szereplő film is tetszett. Jó volt látni, hogy különböző témákat ki hogyan dolgoz fel és hogyan old meg a filmekben látott bizonyos helyzeteket – emelte ki.

– Több szempontból is érdemes, értékes volt elmenni a Plasenciában megrendezett nemzetközi ifjúsági filmfesztiválra: végre élőben beszélve használhattam az angol nyelvtudásom, találkozhattam más országokból érkező alkotókkal, ezáltal belekóstolhattam különböző kultúrákba is. Ezeknek az alkotóknak a filmjeit is láttam, amelyek nagyon tanulságosak voltak történeteik sokszínűsége, ötleteik, filmes megvalósításuk okán is – összegezte Csonka Zétény , továbbá  elárulta: így különösen nagyszerű érzés volt számára, hogy a kamerájával és ezekkel a filmekkel is világot látott – most először, de nem utoljára!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest