Ehhez kapcsolódóan valamint a Kihívás napja részeként a SZIGNUM-os diákok, 250 méternyi távot tettek meg a templom körül futva és gyalogolva.

A plébánián egész évet próbálják a figyelmet a jubileumre irányítani. Januárban vendégpüspök tartott szentmisét, februárban a Házasság hete köré szervezték az eseményeket, most pedig az iskolával rendezték meg közös programjukat.  

Pálfai Zoltán elmondta: mivel a Kihívás napja éppen május 25-én van, ezért a 250. évfordulóhoz kötve próbálták csoportosítani a programot. Természetesen a templom története ennél sokkal messzebbre nyúlik vissza. Maga az anyaközvezetés, amit akkoriban a plébánián kellett elvégezni egészen 1712-ig vezethető le. Már folynak azok a tanulmányok, amelyekből egy jubileumi kötetet is szeretnének kiadni. Ezekből a történelmi adatokból tudják, hogy már magának a templomnak az építése is milyen kalandos volt, és, hogy a szocialista diktatúra alatt mi mindent kellett az itt szolgáló lelkipásztoroknak megélniük.

A plébánia és a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola között nagyon szoros a kapcsolat. Elsősorban ez a liturgikus programokat jelenti, de bármilyen formában segítik egymást. Ennek jó példája a sportprogram is, melyet a Kihívás napján rendeztek meg.

Dominika nővér, aki az iskolában angol nyelven tanítja a fizikát és a matematikát valamint hitoktató is hozzáfűzte: egy sportos délelőttre hívták a SZIGNUM diákjait és a makói iskolák egy-egy osztályát, hogy 250-en, minimum 250 méter távot tegyenek meg gyalog vagy futva a templom kertjében és a mellette lévő épületeket megkerülve, ezzel megemlékezve az Isten házának a felszenteléséről.

– Én személy szerint azért is támogattam ezt a programot, mert egészen fiatal korom óta rendszeresem úszom, az életem fontos része a sport. Arra szeretnénk megtanítani a mai fiatalokat, hogy a mindennap mozgás, az az egészségünknek az alapja. – tudtuk meg tőle.

A teljesítés Kovács Gábor sportszervező támogatásával valósult meg és hozzájárulást jelentett Makó Kihívás napi aktivitásának növeléséhez és így a település még eredményesebb szerepléséhez az országos versenyben. A bemelegítést Rozsnyai Renáta aerobic edző vezényelte.

Az alsóbb élvesek sorát Panyor Krisztina és lánya, Gera-Panyor Viola vezette, míg a felsősöknél és a középiskolásoknál Ábrahám Pál és fia, Ábrahám Timur Pál diktálta a tempót. A beérkező futókat limonádéval és cukorral várták a célvonalnál.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest