A József Attila Városi Könyvtár ad otthont a rendhagyó kiállításnak, melynek megnyitóján kerekasztal beszélgetéssel emlékeztek meg a bíboros 1948. május 23-i, történelmi jelentőségű makói látogatásáról.

A kiállítást Kovács Gergely nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a kiállítás nem öncélű; életre keltett tárgyak láthatóak, a közönség soraiban pedig szemtanúk, vagy a szemtanúk leszármazottai ülnek, amely azt jelenti, hogy egy kapcsolat- és közösségépítő alkotás a tárlat.

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány hivatalos képviselője felhívta a figyelmet a történelmi ismeretek személyessé tételének fontosságára, valamint a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatáról is szólt; „minden mindennel összefügg” – mutatott rá.

– Egy sötét korszak hőse volt Mindszenty bíboros, de nem sötét az, ami az ő lelkében volt, ami őt körülvette, és ez számomra nagyon tanulságos – hangsúlyozta Kovács Gergely, továbbá aláhúzta: ez a kiállítás meglátása szerint azt keresi, ami összeköti az embereket, és nem azt, ami elválasztja őket.

A kerekasztal beszélgetést Dr. Medgyesi Konstantin történész, szociológus, egyetemi adjunktus, kommunikációs szakértő, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese vezette, részt vett Kovács Gergely a Magyarországi Mindszenty Alapítvány hivatalos képviselője, dr. Horváth Attila alkotmánybíró, jogtörténész, egyetemi tanár, valamint Pálfai Zoltán plébános.

Dr. Medgyesi portálunknak elmondta: a bíboros a Marosmenti Mária-napok alkalmából – amely a Mária év keretében jött létre – látogatott Makóra, ezzel pedig hitet próbált adni az embereknek, hogy van remény a kommunizmussal szemben. Kiemelte: az esemény várostörténeti pillanat volt, harmincezren gyűltek össze a Szent István téren és környékén.

Pálfai Zoltán a programsorozat kapcsán háláját fejezte ki, hiszen – mint rámutatott – ez is jelképezi, hogy a makói egyházközség, a Szent István Király Plébánia (ahol egykoron megszállt a bíboros) és Makó Város Önkormányzata jó kapcsolatot ápol. A plébános továbbá felhívta a figyelmet a közös gondolkodás, a cselekvés örömére, hiszen nagyon sokan dolgoztak azon, hogy a Mindszenty emlékszoba megszépüljön.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest