Berg Judit népszerű könyvsorozata, a Rumini alapján, hét helyszínen, húsz állomást teljesítettek ma a kéttannyelvű iskola harmadikosai. A diákok író-olvasó találkozó keretében beszélgethettek is a szerzővel.

Az ügyes és bátor kisegér története nagyon megérintette Kerekesné Dócs Nikolettát, a Szignum Iskola pedagógusát. – A fiunk úgy nőtt fel, hogy minden este hallgatott mesét. Kiskamasz korba érve izgultunk amiatt, találunk-e olyan könyvet, amit megkedvel, és ami olvasásra ösztönzi majd. Végül a Ruminit annyira érdekesnek találta, hogy minden kötetével önállóan megismerkedett – avatott be a tanító, akit ez a tapasztalat arra ösztönzött, hogy saját diákjainál kötelező olvasmánynak tegye meg a regényciklus első kötetét. Mint mondja, a gyerekek többségét nagyon megragadja az izgalmas történet és a folytatásra is kíváncsiak, ezért sokan saját elhatározásukból fedezik fel a következő részeket is.

Három esztendeje merült fel az ötlet a Szignumban, hogy ne csak tanítási órákon, de egy irodalmi akadályverseny keretében is dolgozzák fel az izgalmas cselekményt a kisdiákok. Ez annyira jól sikerült, hogy a járványhelyzet megszűnésével, az idén újra folytatták a kisegér kalandozásait az iskolában, ezúttal a felsősök bevonásával. – A könyv fejezeteit követve, hét állomáson 20 helyszínt járnak be a gyerekek és a megismert történet alapján érdekes feladatokat oldanak meg a harmadikosok, a nagyobbak útmutatásai alapján. A kollégák és a tanítványaim szülei is segítséget nyújtanak az ötletek kivitelezésben – tudtuk meg a program szervezőjétől.

A kezdeményezést az intézmény vezetése is támogatta. – Ismerem a Ruminit, amely egy nagyon izgalmas világot teremt és értékeket közvetít a gyermekek számára. Az olvasóvá nevelés fontos eszközének tartom, és egy remek lehetőségnek a könyvek megszerettetésére – tudtuk meg Majorosné Rácz Krisztinától.

Az iskola igazgatója is részt vett az akadályversenyt követő író-olvasó találkozón, amelynek vendége a sorozat megálmodója volt. Berg Judit készségesen válaszolt a diákok kérdéseire és közben sok érdekességet is megosztott a már tízkötetes történettel kapcsolatban. Például azt, hogy Ruminit a legnagyobb lánya kedvéért találta ki, és azért vetette papírra a történeteit, hogy ne kelljen mindig fejből mesélnie azokat. A közönség azt is megtudhatta, hogy előfordul, hogy a szereplők néha nem fogadnak szót neki, illetve a gonosz karakterek teszik mindig izgalmassá a sztorit.

A négygyermekes családanya idáig 62 könyvet írt, köztük mese- és kalandregényeket, sőt krimit is. A Szignum Rumini napján maga is bejárta az irodalmi akadályverseny helyszíneit és megismerkedett a kreatív feladatokkal. Elárulta, hogy mindig nagy élmény és izgalmas tapasztalat számára, hogy mennyire sokszínűen keltik életre a könyv eseményeit.