Az esélytelenek nyugalmával, vagy ahogy Marco Rossi fogalmazott, a meglepetés erejében bízva, de semmiképpen sem tét nélkül készül a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájára. A mai első meccsen – a Puskás Arénában csak elméletileg zárt kapuk mögött – jó lenne visszavágni Angliának a tavalyi 4-0-s vereségért.

Tavaly Portugália, Franciaország és Németország, idén Anglia, Olaszország és Németország. A két veretes trió akár lehetne az adott esztendő világversenyének, az Európa-, illetve a világbajnokságnak három-három kiemelt esélyese, de persze nem az; már csak azért sem, mert az olaszok nem jutottak ki a vb-re. Ám nekünk lényegesen többet jelent e felsorolás, e válogatottak a csoportellenfeleink. Egy éve a kontinensviadal csoportkörében, most pedig a Nemzetek Ligájában (NL), annak is legfelső, A osztályában.

Ha majd egyszer, sok-sok év múltán a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi ténykedését értékeljük, akkor elegendő lesz felidézni ezt a két csoportot, amelyekben a magyar válogatott helyet vívott ki magának.

A Nemzetek Ligája úgy él a tudatunkban, mint jutalomjáték, olyan ajándék, amivel a magyar labdarúgó-válogatott kedveskedik a szurkolóinak. Így igaz. Dacára annak, hogy éppen a mai nyitómeccsen nem lehetnek jelen a drukkerek. Bár ez sem felel meg teljesen a valóságnak, mert miként lapunk is beszámolt róla, több mint harmincezer tizennégy év alatti gyerek ott lehet a Puskás Arénában.

Az angolok prüszkölnek is az Európai Labdarúgó-szövetség eme gesztusa miatt, amit – aligha járunk távol az igazságtól – a korábbi rossz döntés, a zárt kapus büntetést enyhítendő kiengesztelésnek tekinthetünk.

S ha a lurkók csak feleolyan hangulatot varázsolnak a stadionba, mint amikor a közelgő a vakáció varázslatos betűi felvésődnek az osztályterem táblájára, akkor nem lehet panasz a buzdításra. A felnőttek kizárásával továbbá a gyerekek örök életre felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak.

Élmény… Igen, így tekintünk a Nemzetek Ligájára. Ami egyúttal hatalmas esélyt kínál.

Az A osztályból ugyanis szinte kitaposott út vezet a 2024-es Európa-bajnokság pótselejtezőjére, amennyiben persze ismét kerülőútra kényszerülnénk.

A pótselejtező majdani tizenkét csapata ugyanis az NL eredményei alapján kerül ki. Alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotja a mezőnyt, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát az Eb-re a klasszikus selejtezőkből, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Az A osztályból várhatóan a legtöbb válogatott egyenes úton kijut az Európa-bajnokságra. Ha a 16 itt szereplő együttesből legalább 12 teljesíti a célt, akkor a maradék négy gárda mindenképpen pótselejtezős lesz. Legutóbb, a 2020-as (2021-ben megrendezett) tornára az A divízió csapatai közül csupán Izland nem jutott ki egyenes ágon, s került a pótselejtezőbe, ahol éppen Magyarországgal szemben vérzett el.

Forrás: Magyar Nemzet