József Attila makói éveiről szóló kiállítás és katalógus létrehozására, valamint konferencia szervezésre nyert az intézmény – tájékoztatta portálunkat Szikszai Zsuzsanna igazgató.

„Emberek, magyarok,
íme a költő, aki indul
magasba és mélybe:
József Attila, szeressétek
és fogjátok pártját neki!”
(Juhász Gyula, 1922)

A Makó Város Önkormányzatának fenntartásában működő József Attila Múzeum pályázatot nyújtott be, „Emberek, íme a költő!” – József Attila makói éveiről szakmai konferencia címmel.

– A Juhász Gyula írt elősző soraiból idéztük a kiállításunk címét, melyet az 1922. decemberében megjelenő Szépség koldusa verseskötetben olvashatunk. E sorokkal ajánlotta Juhász Gyula a 17 éves költő első kötetét az olvasóknak. A Szegeden élő Juhász Gyula ismerte fel József Attila költői tehetségét és mellé állt. Az európai hírűvé vált költő nem vált volna oly gyors ütemben a líra fejedelmévé, ha nincsenek az akkor élt makai értelmiség tagjai, s közülük is kimagaslik Espersit János ügyvéd, újságíró, a művészetek mecénása – írja Szikszai Zsuzsanna a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

A konferencia létrejöttét a két jubileum, a költő halálnak 85. és az első verseskötetének megjelenésének 100. évfordulója teszi még aktuálisabbá.

A közleményben felidézik, a kötetet december 1922. december 17-én hozza el József Attila a nyomdából, így ebben az időszakban szeretné az intézmény megrendezni a konferenciát.

– A tudományos tanácskozáson azon kutatók előadásait hallgathatjuk, akik József Attila életével és költészetéről publikáltak, kutattak – mutat rá az igazgató. Részt vesz:

• Tverdota György magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár – Budapest (ELTE BTK),
• Bogoly József Ágoston – irodalomtörténész tudományos kutató – Szeged,
• Bíró-Balogh Tamás – irodalomtörténész – Szeged SZTE BTK,
• Matkovics Diána – Balatonszárszó – József Attila irodalmi emlékház,
• Deutch Kornélia – József Attila emlékház – Budapest, Gát utca,
• Kollarits Krisztina – József Attila emlékház – Budapest, Gát utca,
• A József Attila Társaság tagjai – Budapest

A programra 600.000 Ft támogatásban részesült az intézmény, amely egy, József Attila makói éveit bemutató kiállítás és hozzá kapcsolódó katalógus létrehozására is támogatást nyert.

– Magyar Géniuszként a városunkhoz kötődő hírességek közül József Attila költő személyét választottuk a Géniusz programban. Erre a kiállítás megújítására nyert a múzeum 20 millió forintot. Az új kiállítás a tervek szerint ősszel fog megnyílni, teljesen megújult kiállítási koncepcióval, és különleges látványelemekkel – emeli ki Szikszai Zsuzsanna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest