Az ikonikus rézágyú mellett az 1848-49-es szabadságharc ereklyéit is megtekinthetik az érdeklődők június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, melynek napján az új kiállítás mellett számos programmal is készül a József Attila Múzeum.

A korábbi évekhez hasonlóan most is egy nagy kiállítást nyit a makói múzeum az országos programsorozathoz kapcsolódva: a Makóra érkező vándorkiállításon Gábor Áron munkássága kerül a középpontba, kibővítve a ’48-49-es szabadságharc résztvevőivel és emléktárgyaival – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától.

Kiemelte: eredeti tárgyak kerülnek bemutatásra, melyek a sepsiszentgyörgyi Székely Múzeum tulajdonai, tőlük kölcsönzi a makói múzeum, melyhez a szövegeket és az installációkat a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai állították össze, így egy komplex kiállítás kerül bemutatásra.

Bemutatják majd az ágyút, melyet Gábor Áron öntött, akit bár a katonaság mindig vonzott, és szeretett is volna feljebb lépni a ranglétrán, de a sors valahogy megakadályozta, így asztalos és rézműves szakmát tanult ki, a ’48-as forradalom és szabadságharc kezdete után pedig ágyúk öntésével szeretett volna segíteni a harcban – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától, aki hozzátette: bár először lehurrogták, Gábor Áron azt mondta, elkészít hat ágyút, és ha a próbalövés mellé talál, akkor őt is kiállíthatják az ágyúk elé.

Kiállását siker övezte, elsőnek vasból, majd a harangokat beöntve rézből készültek az ágyuk, melynek gyártását Kossuth is támogatta, Gábor Áronról pedig a korabeli újságok azt írták: a nép ezt az embert úgy nézi, mint védangyalát.

Az ikonikus ágyú mellett pedig a kiállításon megtekinthető lesz Bem József sétapálcája, Kiss Ernő tábornok nyerge, Kossuth cigarettatárcája, Deák pipája, szalagok az aradi vértanúk sírjáról, valamint Damjanich tábornok akasztófájából készült kereszt is – sorolta a múzeumigazgató.

– Ezek mind eredeti tárgyak, tehát visszavisznek bennünket a 19. század közepére, ’48-49, valamint a megtorlás időszakára. Ezek a tárgyak valóban mesélnek – mutatott rá.

A kiállítás megnyitását követően családi programok kezdődnek a skanzenben, ahol a forradalom kerül középpontba: jelen lesznek a szőregi hagyományőrző huszárok, akik puskájukat is elsütik majd, fel lehet próbálni a felszereléseket is, de tűzugrás, lámpás tárlatvezetés, kézműves kirakodóvásár és táncház is várja a résztvevőket a Forgatós Táncegyüttes közreműködésével.

Különleges program várja az érdeklődőket az Espersit-házban is, melyet jelenlegi formájában utoljára láthatnak, ugyanis a 43 éve megálmodott kiállítás ezt követően megújul – minderről részletesen is olvashatnak hamarosan a Makó Híradón.