Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Csongrád-Csanád megyei tanulók július-augusztusban. A 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz maradhat a diákoknál.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére 2022-ben folytatódik a 2013-ban indított „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forint is lehet.

A diákok az évek során számos munkakörben dolgoztak Csongrád-Csanád megyében, a jellemző tevékenységek közé tartoznak az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok. A támogatott foglalkoztatók többek között a bölcsődék, az óvodák, a könyvtárak, valamint a családsegítő- és gondozási központok. Az agrárium és a vendéglátás területén a betanított munka is a jellemző volt.

A kétmilliárd forintos keretösszeggel induló program a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció kezdetétől, 2022. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2022. július 1-jével indulhat.

Eddig kilenc esztendő alatt több mint 242 ezer fiatal munkához jutását segítette a kormány közel 24 milliárd forintból. Tavaly 177 különböző munkakörben dolgoztak a diákok a hivatalsegédtől a szállodai recepcióson át a zöldségtermesztőig.

A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Makói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6900 Makó, Deák Ferenc u. 6.

Tel: 62/681-470

E-mail: foglalkoztatas.mako@csongrad.gov.hu

Szegedi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6722 Szeged, Rákóczi tér 1.

Tel: 62/680-961

E-mail: foglalkoztatas.szeged@csongrad.gov.hu

Csongrádi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6640 Csongrád, Justh Gyula u. 2/b.

Tel: 63/814-740

E-mail: foglalkoztatas.csongrad@csongrad.gov.hu

Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6800 Hódmezővásárhely, Ady Endre út 14.

Tel: 62/681-180

E-mail: foglalkoztatas.hmvhely@csongrad.gov.hu

Szentesi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6600 Szentes, Ady Endre u. 22/B.

Tel: 63/311-587

E-mail: foglalkoztatas.szentes@csongrad.gov.hu

Kisteleki Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6760 Kistelek, Kisteleki Ede u. 2.

Tel: 62/681-330

E-mail: foglalkoztatas.kistelek@csongrad.gov.hu

Mórahalmi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

6782 Mórahalom, István király út 1/A.

Tel: 62/681-393

E-mail: foglalkoztatas.morahalom@csongrad.gov.hu


Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest