Nesze neked, kék szalag, nesze neked, transzparencia! Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje szerint akár 3 milliárd forintra rúghattak a kampányköltéseik. Az elszámolás hiánya miatt Márki-Zay most éppen az MMM korábbi könyvelőit és a pénzügyi igazgatót hibáztatja. Azon is kiakadt, hogy a Fidesz-KDNP spórolási céllal előrehozná az önkormányzati választást.

Továbbra sem számolt el a 2022-es országgyűlési választási kampányra fordított pénzekkel a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom. A baloldali miniszterelnök-jelölt szerint nagyságrendileg 3 milliárd forintot fordíthattak a kampányra. Az elszámolást hetek óta követelik Márki-Zaytól az MMM alapító elnökségi tagjai, például Kész Zoltán és Magyar György, valamint az ellenzéki pártok vezetői is. (Emlékezetes, a botrány árnyékában különös módon még az MMM májusra tervezett tisztújítását is több héttel el kellett halasztani…) A vásárhelyi politikus ezúttal – az ATV Egyenes beszéd vendégeként – a szervezet korábbi könyvelőit és a pénzügyi igazgatót hibáztatta azért, hogy még nem készültek el a részletes beszámolóval.

Márki-Zay a keddi esti adásban kénytelen-kelletlen elismerte: továbbra sem számoltak el a kampányra költött milliárdokkal. Úgy fogalmazott, „az a baj, hogy azok, akik a könyvelésünket vitték a kampány alatt, azok most már nem dolgoznak az MMM-nek, jelen pillanatban már nem tudjuk fizetni őket, mert vége a kampánynak, úgyhogy szívességet kérünk tőlük, hogy ezt a könyvelést kommunikációképes állapotba hozzák”. Hozzátette, még mindig érkeznek be számlák, és történnek kifizetések, az elszámolás tehát folyamatban van – ő azt szeretné, ha a korábbi könyvelőik visszatérnének, és – akár fizetés fejében – elvégeznék, lezárnák ezt a munkát. Úgy magyarázkodott, az MMM szombati közgyűléséig jó lenne ezt rendbe tenni, de persze – sajátos hátraarccal – rögtön ki is jelentette, neki igazából nincs is rálátása a mozgalom kampányszámlájára, azt ugyanis a mozgalom operatív igazgatója és pénzügyi igazgatója kezeli…

A Promenad24 korábban többször megírta: az MMM alapító elnökségi tagjai és az ellenzéki pártok is azt követelik, hogy Márki-Zay mielőbb átláthatóan számoljon el a 3 milliárd forintos nagyságrendűre saccolt kampánytámogatásokkal, pláne, hogy azokat nem ő kapta, hanem az ellenzéki összefogás. A baloldal pártjai konkrétan 100 millió forintos nagyságrendű maradványösszeget keresnek rajta. A volt kormányfőjelölt viszont ezúttal is közölte: ha maradnak is források az MMM számláján az elszámolás után, akkor azt nem fogja átadni a pártoknak, mert szerinte az „bűncselekmény lenne”.

Márki-Zay egyébként rendkívüli módon kiakadt azon is, hogy a Fidesz-KDNP kedden bejelentette, 2024-ben az európai parlamenti választással egy időben, májusban tartaná meg az önkormányzati választást, amivel akár 10 milliárd forintot spórolhatna az ország. Mindez úgy történne, hogy a 2019-ben választott polgármesterek és testületek októberig megőrizhetnék hivatalukat. A vásárhelyi polgármester kijelentette: ezt a demokrácia megcsúfolásának tartja. Azt mondta, felháborító megoldás, hogy a Fidesz ismét „brüsszelezéssel, sorosozással és gyurcsányozással” akar nyerni, s nem akarja, hogy a választás a helyi ügyekről szóljon. Rónai Egon műsorvezető kérdésére, miszerint nem lenne-e hasznos az országnak a 10 milliárd forintos megtakarítás, Márki-Zay feldúltan annyit reagált: szerinte az egészet a Fidesz hatalmi logikája diktálja.

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Forrás: Promenád24

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest