Makón egyeztetett a képviselő testülettel a miniszter, aki többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy az energiaárak növekedése nagyon sokba fog kerülni az önkormányzatoknak, ezért a fejlesztéseket át kell ütemezni, és minél több tartalékot képezni. A térség országgyűlési képviselője azt is javasolta, hogy a lakosságot világosan tájékoztatni kell arról, hogy a gazdasági bizonytalanság a város kilátásait is befolyásolja.

Az utóbbi években megvalósult, és jelenleg folyamatban lévő fejlesztésekről Farkas Éva Erzsébet számolt be a rendkívüli testületi ülésen, majd kitért a jövőbeli tervekre is. Mint mondta, a turizmus fejlesztése továbbra is kiemelt iránya a városvezetésnek, amellett azonban többek között szükség van a csapadékvízelvezető rendszer és a közvilágítás teljes körű rekonstrukciójára is.

Utóbbi városi szinten mintegy 700 millió forintos beruházás, amelyet vagy pályázatból, vagy 10 évre szétosztva saját költségvetésből fejlesztenének. Szükség van a megújuló energia arányának növelésére is, hiszen például a távhő hálózatra Makó több mint 11 ezer lakásából csak 900 van rákötve, és még néhány nagyobb városi intézmény.

– A költségvetésben jelentős összeget emészt fel az energiafogyasztás, ha az összes épületünket számoljuk, akkor az jelenleg egy 460 millió forintos keret. – mutatott rá a polgármester. A képviselő testület a tartalék források növelésével többek között arra is készül, hogy amennyiben az önkormányzatok kikerülnek az egyetemes szolgáltatás köréből, ez az összeg a többszörösére emelkedhet.

Lázár János a rendkívüli ülésen elsőként megköszönte a makóiak támogatását, és felajánlotta a segítségét a városnak. Mint mondta a következő időszakban a pártpolitizálásnak különösen nem lesz helye a településvezetésekben, hiszen nehéz évek és soha nem látott kihívások előtt állunk.

A világ a 2018-as jó gazdasági környezet után a koronavírus és a háború miatt óriási változáson ment át, a gazdasági bizonytalanság, visszaesés aggasztó, ez pedig érdemben befolyásolja Makó kilátásait is.

Az energiaárak elszabadulása nagyon sok pénzbe fog kerülni, erre fel kell készülni, hiszen a szolgáltató intézmények működtetése a legfontosabb feladat, és több ember is fog segítségre szorulni, mint az elmúlt években, mutatott rá a miniszter.

– Arra kell felkészülni, hogy a helyi adóbevételeket ilyen típusú működési költségekre kell fordítani, a fejlesztéseket pedig valószínűleg el kell halasztani, át kell ütemezni. – fogalmazott Lázár János, hozzátéve, hogy a választópolgárokkal a kilátásokat világosan közölni kell.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest