Minden harmadik nő megmenthető lenne az emlőráktól, ha komolyan vennék a vizsgálatokat. A vásárhelyi járásban a 45-65 év közötti nők fele, a makóiban csak nagyjából a harmada megy el behívóval az emlőrákszűrésekre. Pedig nagyon fontos lenne – hívták fel rá a figyelmet a Rádió 7 hétfői Közös Nevezőjében, melyről a Promenad24 számolt be.

Magyarországon évente körülbelül 67 ezer új esetet ismernek fel. Sajnos 2000 nő meghal emlőrákban, naponta 5 nőt veszítünk el. Ez nagyon nagy szám. A legrosszabb hír az, hogy mindez csökkenthető lenne, ha már a nők legalább fele elmenne a szűrésre invitálásra

– hangsúlyozta Kallai Árpád a vásárhely-makói kórház, azaz a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója hétfőn délelőtt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában.

Elhangzott az is, hogy a világban használt legmodernebb diagnosztikai eszközökkel felszerelt a vásárhelyi és a makói kórház. Azokat a kisebb elváltozásokat is ki tudják így szűrni, amelyek más gépekkel nem láthatóak. Egy román-magyar határon átnyúló pályázatban egy olyan berendezést szereztek be, amely a megbúvó, nehezen látható elváltozást is kiszűri.

Kiderült, hogy megeshet, még olyan pici a daganat, hogy tapintással nem is érzékelhető, de már ott van, a modern képalkotó eszközökkel ezeket is meg lehet találni. Minél előbb fedezik fel valakinél a betegséget, annál nagyobb esélye van a gyógyulásra. Akár életet is menthet a korai felismerés. Ezért is nagyon fontos, hogy mind a makói, mind a vásárhelyi térségben élő 45-65 év közötti nők elmenjenek a szűrésekre. Ehhez kapnak meghívót, ha nem jó nekik az időpont, akkor pedig kérhetnek másikat is a meghívón szereplő telefonszámon.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program és a Makói Egészségfejlesztési Iroda programigazgatója hangsúlyozta a műsorban, hogy a vásárhelyi, makói térségben emlőrákszűrő kisbusz járja a településeket, és évente egy-két alkalommal mindenhova eljutnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valaki máskor szeretne vizsgálatra menni, akkor ne mehetne. Annak, aki 45 év alatt vagy 65 év fölött van, ugyanúgy ajánlott az emlővizsgálat, illetve hogy elmenjen szűrésre időnként. Ők a háziorvosuktól, nőgyógyászuktól tudnak kérni beutalót mindkét kórházba a mammográfiára. Ezután kell telefonos időpontot kérni a vizsgálatra.

Kiderült az is, hogy Gyurisné Pethő Zsuzsanna és Kallai Árpád is szívügyének tekinti az emlőrákszűrés fontosságát. Mindketten már aktívan dolgoztak a témában, amikor 2008-ban elindult az országos program, ami alapján behívóval kérik szűrésre a 45-65 év közöttieket. A vizsgálatokat empátiával végzik, ha valaki nagyon izgul, beszélgetnek vele, próbálják ellazítani. Maga a vizsgálat fájdalommentes, némi nyomás azonban várható.

Archív kép. A legmodernebb eszközökkel dolgoznak.

Kallai Árpád hangsúlyozta:

Ha a behívókkal mindenki eljönne, vagy legalább minden hetedik nő, akkor a 2000 fős halálozás több mint 30 százalékkal csökkenthető lenne. Minden harmadik nőt meg tudnánk menteni. Ne a barátoknak, szomszédoknak higgyünk, ha az egészségünkről van szó, ne fogadjunk meg légből kapott tanácsokat, hanem keressünk fel szakembert, nőgyógyászt, radiológust, a háziorvost, ha kérdéseink vannak!

Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató arról is beszélt, hogy országosan a behívott nők 28 százaléka, a vásárhelyi járásban 50 százaléka, a makóiban 34 százaléka megy el a szűrésekre, ami fájóan alacsony szám.

Elhangzott, hogy nagyon sokat jelent a háziorvosok invitálása is. Vásárhelyen akad olyan háziorvos, akinek a betegei 90 százalékban részt vesznek a szűréseken, de van, olyan ahol 30 százalék alatti csak a megjelenés. A másik hangsúlyos terület a szülők, anyukák felelőssége. Hiszen ha elmagyarázzák a lányaiknak, hogyan, miért fontos az emlő vizsgálata, akkor később tudatosan odafigyelnek majd erre. Ugyanakkor arra is lehetőség van, hogy az EVP irodában életmódtanács-adáson vegyenek részt a nők, hölgyek, ahol segítenek a helyes önvizsgálat megtanításában is. Fontos, hogy keveset beszélünk róla, de a férfiaknál is kialakulhat az emlőrák, ezért nekik is ugyanúgy oda kell figyelni önmagukra.

Ha valakinek ugyan van egy évnél nem régebbi meghívója otthon emlőrákszűrésre, de a Covid miatt nem tudott elmenni, vagy valami közbejött, akkor érdemes felhívnia a kórházat, mert bármikor kérhet új időpontot. A lényeg, hogy menjen el megvizsgáltatni magát. Október első-második hetében pedig az EVP megtartja majd most is azt a figyelemfelhívó rendezvényt, ahol nyereményeket kaphatnak azok, akik szűrésen jártak az elmúlt két évben.

Fontos információ még, hogy a kistelepüléseken élők bármikor bejelentkezhetnek a makói vagy a vásárhelyi kórházba mammográfiai szűrésre, tehát nem szabad arra hagyatkozni, hogy valaki azért nem ment el megvizsgáltatni magát, mert éppen amikor arra járt a szűrőbusz, nem ért rá. A kifogások az életünkbe is kerülhetnek…

A Promenad24 nemrégiben írt róla, hogy az bőrrák elleni küzdelem jegyében biciklizhetünk június 25-én Maroslelére Vásárhelyről vagy Makóról. Erről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: Promenad24 | Képek: Rádió 7 Közös Nevező