Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján tekinthető meg jelenlegi formájában utoljára az Espersit-ház, mely a múzeumünnepet követően egy időre bezárja kapuit, hogy kiállítása megújulhasson.

Mint portálunkon is beszámoltunk róla, új kiállítással és számos színes programmal várja az érdeklődőket szombaton a József Attila Múzeum, ahová nemrégiben az új tárlat központi eleme, Gábor Áron rézágyúja is megérkezett.

A Múzeumok Éjszakáján viszont nemcsak a főépületben és a skanzenben, hanem az Espersit-házban is programok várják a látogatókat: a lámpás tárlatvezetés mellett fél tízkor elkezdődik az öt József Attila emlékház közös programja.

– Egy körkapcsolás formájában kivetítővásznak, monitorok segítségével oda-oda kapcsolunk egymáshoz, az Espersit-ház udvarán mindenki virtuálisan ott lehet a Gát utcában, Szárszódon, Aszódon, Szabadszálláson illetve Öcsödön – osztotta meg a program részleteit Szikszai Zsuzsanna.

Az igazgatótól megtudtuk, minden emlékhely 20 percet kap, amely alatt bemutathatja saját gyűjteményét, és azt az időszakot, amikor József Attila ott tartózkodott.

Az irodalmi utazáson közreműködik Mácsai Pál színművész, aki József Attila makói éveiben született verseit is előadja majd.

– Bezár az Espersit-ház, szeretnénk megújítani, és valószínűleg ebben a formájában ezen az éjszakán lehet legutoljára megnézni a 43 évvel ezelőtt megálmodott kiállítást, ami tartalmilag fantasztikus – emelte ki Szikszai Zsuzsanna, aki rámutatott Dr. Tóth Ferenc szerepére és kutatásaira, melyet Péter László nyomdokain haladva végzett, és gyűjtött fantasztikus anyagot.

Az igazgató hangsúlyozta: negyvenháromig évig szolgálta a kiállítás az irodalomkedvelőket és a makóiakat, és reméli, megújult formájában is majd ugyanennyi ideig lesz látható a kiállítás. Addig is arra biztat mindenkit, tekintsék meg a kiállítás jelenlegi formáját, hiszen nagyon izgalmas lesz összehasonlítani majd az újjal!