A hatóság döntése és intézkedése nyilvánvalóan nem független a kánikulától, illetve az elmúlt napokban megszaporodott tűzesetektől. Szerdától lép életbe a tilalom.

Négy megyében rendel el szerdától tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) egyetértésével – tájékoztatott a Nébih, amelyről a Promenad24 számolt be. Az intézkedés Csongrád-Csanád megye mellett Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti.

A tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerint indokolja, hogy az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt megnőtt a tüzek kockázata.

Kiemeltik: az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a holt biomasszát, ráadásul számottevő csapadék sem hullott, ezért négy megyében jelentősen megnőtt a tüzek keletkezésének esélye. Az előrejelzések alapján ráadásul az elkövetkező időszakban is folytatódik a meleg időjárás.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzgyújtási tilalomról tájékoztató interaktív térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképek nyújtanak további tájékoztatást.


Forrás: Promenad24

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest