A kedvezményes rezsi a lakosság számára marad érvényben, az áram és gáz költsége már most is több mint kétszeres, komoly tartalékalapot állítottak fel.

Felméri Makó is az önkormányzati cégek és intézmények energiafelhasználását, és azt, hogyan lehet a szolgáltatások minőségének megtartásával takarékosabb felhasználást elérni. Az önkormányzatokra ugyanis egy kormányhatározat értelmében már nem vonatkozik a kedvezményes áram és földgázvásárlás lehetősége.

Korábban a képviselőtestület döntései alapján növelték a tartalékalapot, amelyben így mostanra mintegy 780 millió forint áll rendelkezésre, hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

Makó a költségvetéséből mintegy 460 millió forintot költ évente az energiafelhasználásra, az év fennmaradó részében tehát ennek az összegnek kevesebb, mint a felét kellene kifizetni, az elszabadult energiaárak miatt azonban a legkedvezőbb várakozások szerint is több mint kétszeres lesz a költségnövekedés.

Ember Alex, a Makói Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója szerint többek között a külső irodák központba szervezésével, a raktárak és műhelyek működésének felülvizsgálatával is jelentős költségcsökkentést lehet elérni.

A fűtési szezon kezdetével kisebb mértékben változhat az intézmények nyitvatartása is.